POROCI UBICE: Novembar mesec borbe protiv bolesti zavisnosti
Foto: Shutterstock

Opasnost

POROCI UBICE: Novembar mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Život -
U ovom periodu godine važno je podići svest o drastičnom porastu broja osoba, pogotovo mladih, koje probaju psihoaktivne supstance i istaći da nehemijske zavisnosti uzrokuju ogromne probleme

Otkako se droga masovno proširila po svetu, ali i po našoj zemlji, najveći strah svakog roditelja je da njegovo dete ne krene putem narkomanije. Nažalost, zaista se dešava da mladi veoma rano iz radoznalosti probaju psihoaktivne supstance, a kad shvate da postaju zavisni, već budu u kandžama opasnog poroka. Novembar je mesec borbe protiv bolesti zavisnosti, zbog čega je prim. mr sc. dr Mira Kovačević, v. d. direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, za Dr Kurir naglasila kakve sve opasnosti narkotici mogu da predstavljaju, ali i koje posledice izazivaju druge bolesti zavisnosti kojima nisu izloženi samo mladi.

Dr Mira Kovačević
Dr Mira Kovačević

- U poslednjih nekoliko godina često koristimo podelu na hemijske i nehemijske zavisnosti. U prve se ubrajaju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, onih koje menjaju svest, mišljenje, raspoloženje, ponašanje. Među njima se izdvajaju duvan, alkohol, sedativi i razne vrste droga. Nehemijske zavisnosti podrazumevaju zavisnosti od kocke, klađenja, interneta, video-igara, ali i mobilnih telefona. U širem smislu može se govoriti i o zavisnosti od hrane, rada, seksa, kupovine i svega što brzo i lako, bez mnogo truda donosi zadovoljstvo - istakla je dr Kovačević.Prema njenim rečima, za sve bolesti zavisnosti karakteristično je da osoba progresivno provodi sve više vremena pod dejstvom supstance ili baveći se aktivnošću koja je ispunjava zadovoljstvom.

-Samim tim, ona zapostavlja druge obaveze, povećava dozu supstance ili aktivnosti od koje je zavisna i ne može da prestane uprkos upozorenjima, pa i ličnim shvatanjem da radi nešto loše po sebe. Osoba koja ima problem za zavisnošću, ukoliko ne koristi određenu supstancu, oseća apstinencijalnu krizu, napetost i nervozu. --Isto važi i za nehemijske zavisnosti. Zbog toga, da bi zadovoljila svoju potrebu, ona mnogo novca i gotovo sve vreme troši na zavisnost, zapostavlja školu ili posao, odnose s bliskim osobama, stvara dugove, pa čak počinje da se bavi i kriminalom da bi nabavila dovoljno novca - rekla je sagovornica Dr Kurira i istakla da se takve osobe pod uticajem poroka s vremenom potpuno promene, kako psihički tako i fizički.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnostiBESPLATNO TESTIRANJESvaki roditelj koji sumnja da je njegovo dete probalo neku psihoaktivnu supstancu može ga odvesti na testiranje u Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti, koja se nalazi u Ulici Teodora Drajzera u Beogradu.Tokom novembra testiranje je besplatno. Najbitnije je da se potraži savet i pomoć stručnjaka - istakla je dr Mira Kovačević, v. d. direktora te ustanove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track