UMERENO ZA BOGATOM TRPEZOM: Da nam slave ne dođu glave
Foto: Profimedia

Žuč i upala žučne kese

UMERENO ZA BOGATOM TRPEZOM: Da nam slave ne dođu glave

Život -
Bogate trpeze, prepune masne i začinjene hrane koje su česte u ovom periodu godine, mogu da pogoršaju veoma rasprostranjen problem kod naših građana, a nekad je operacija jedina opcija da on bude rešen

Iako je mnogim Srbima decembar omiljeni mesec zbog brojnih slava i bogatih trpeza na njima, stručnjaci upozoravaju da su baš u tom periodu, zbog masnih namirnica i neumerenosti u jelu i piću, učestali problemi sa žuči i žučnom kesom.Prof. dr Nikola Milinić, načelnik gastroenterologije u KBC „Bežanijska kosa“, otkriva kako prepoznati simptome upale žuči i žučne kese, kako se leče, koju hranu pacijenti treba da unose, a koju da izbegavaju i kako se ponašati da do ovog problema ne bi došlo.- Žuč je proizvod jetrinih ćelija. Ona se putem specijalnih kanala delom uliva u tanko crevo, a delom skladišti u žučnoj kesi i pomaže u procesu razlaganja masti. Kad neko pojede masniju hranu, iz žučne kese, koja služi kao rezervoar, luči se dodatna količina žuči. Ona mast koja se inače teško rastvara razbija se na mnogo manjih kapljica - objašnjava dr Milinić.

Ponekad, kad u žučnoj kesi postoji kamen, to jest komadići stvrdnutog holesterola i žučnih soli, on se pokrene zajedno sa žuči. Može biti sitan kao zrno peska ili krupan poput pingpong loptica. Takođe, može se javiti kao jedan veliki kamen ili više sitnih.- Žučni kamen može da zaustavi normalan protok žuči ukoliko se nađe u nekom od kanala putem kojih ona iz jetre stiže u tanko crevo. To može dovesti do razvoja bakterija, a onda i do gnojenja žučne kese. Posledice upale mogu biti i njeno pucanje. Gnoj, ukoliko je postojao, može da izazove i zapaljenje trbušne maramice - upozorava naš stručnjak.Kako ističe, srećna okolnost je što se u više od 95 odsto slučajeva kamen sam odglavi i vrati u žučnu kesu. Ipak, osobe koje često pate od kamena u žučnoj kesi trebalo bi nju da izvade jer taj organ jeste važan, ali nije neophodan za život.- Operacija može biti laparoskopska ili klasična. Prva je minimalno invazivna i obavlja se tako što se na pupku napravi mali rez kroz koji se ubacuje tanka cevčica s kamerom na vrhu. Hirurg na ekranu vidi žučnu kesu, koju zatim posebnim hirurškim makazama vadi zajedno s kamenom u njoj. Nakon takve operacije pacijent već sutradan može izaći kući, a za dva dana može da se vrati poslu i svakodnevnim aktivnostima - objašnjava dr Milinić i dodaje da je drugi vid operacije klasični hirurški zahvat, koji se primenjuje kad je već došlo do nekih komplikacija, kad operacija mora hitno da se uradi ili kad je pacijent gojazan.- Tada se pravi klasičan rez na trbuhu, operacija je zahtevnija i u bolnici se, ukoliko nema nikakvih komplikacija, ostaje sedam dana - ističe sagovornik Dr Kurira i zaključuje:- Ne treba se lišiti svih zadovoljstava koje slave pružaju, ali treba imati na umu da velike količine masne, začinjene, presoljene ili preslatke hrane ugrožavaju ceo digestivni trakt.

Sprečiti nastanak kamena u žučnoj kesi

Najjači borci su limunov sok i maslinovo ulje

Da bi se izbeglo stvaranje kamena u žučnoj kesi, stručnjaci savetuju da se najpre promeni režim ishrane. To podrazumeva ograničeni unos hrane bogate životinjskom mašću, kao i unošenje veće količine voća i povrća. Savetuje se da obroci budu redovni, posebno doručak, a za bolje varenje treba piti gorke napitke kao što je tonik. Najbolje je svakog dana popiti sok od pola limuna u čaši tople vode, pola sata pre doručka. Savetuje se i žustra šetnja, od minimum pola sata svakog dana. Za podsticanje što boljeg protoka žuči i eliminisanje manjih kamenčića svakodnevno treba uzimati po kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja i kašičicu limunovog soka.

Slični simptomi kao kod infarkta

Bol se iz pravca grudi širi ka ramenima

Dr Nikola Milinić ističe da simptomi upale žučne kese mogu biti slični znacima infarkta, zbog čega se često mešaju.- Upala žučne kese manifestuje se jakim bolom ispod desnog rebarnog luka, koji može da se širi prema leđima, desnoj lopatici i ramenu. Ti simptomi mogu se pomešati s dijafragmalnim infarktom. Mučnina i povraćanje takođe se mogu javiti kod obe bolesti. Žutilo beonjače i kože jedini je sigurni znak da je reč o problemima sa žuči, ali to nisu simptomi koji se uvek javljaju, pa je najsigurniji način utvrđivanja bolesti odlazak kod lekara - zaključuje dr Milinić.

Šta raditi pri blažim upalama

- ukoliko dođe do blage upale žučne kese piti blage i mlake čajeve, najbolje od nane - stavljati hladne obloge pod desni rebarni luk- piti dosta vode, izbegavati alkoholna pića i mirovati- ako tegobe nastanu naglo i ne prestaju nekoliko sati, obavezno posetiti lekara

Zdravo se hranite

Dozvoljene i zabranjene namirnice za osobe sa bolesnom žučnom kesomUvrstite u ishranu:- žitarice - dvopek, polubeli bajat hleb, graham hleb, kukuruzni hleb, testenina bez jaja, griz, pirinač, keks- mleko i mlečni proizvodi - obrano mleko, surutka, jogurt, kiselo mleko, sir od obranog mleka- meso, riba, jaja - teletina, nemasno živinsko meso bez kožice, jagnjeće i goveđe meso, teleća jetra, kuvana slatkovodna i morska nemasna riba, belance- masnoće - ulje i dijet margarin- voće - kuvano s limunovim sokom, pečene jabuke, džemovi i marmelade bez konzervansa- povrće - spanać, paradajz, karfiol, celer, zelena salata, plavi paradajz, šargarepa, crni luk, tikvica, cvekla, praziluk, krompir pire- šećeri - šećer, med, slatka, džemovi, marmelade, kolači od mleka, puding- ostalo - čajevi blagi, limunov sok, jabukovo sirćeIzbegavajte:- žitarice - testenine s jajimađ- mleko i mlečni proizvodi - pikantni zreli sirevi, pavlaka, kajmak, kačkavalj- meso, riba, jaja - svinjsko meso, masna govedina, divljač, masna riba, prženo ili pečeno meso, iznutrice, mesne prerađevine i mesne konzerve, žumance- masnoće - svinjska mast- voće - u akutnoj fazi bolova sveže voće- povrće - kupus, kelj, krastavac, zelena paprika, gljive i krompir pržen na ulju- šećeri - kolači od celih jaja, kolači od kiselog testa- ostalo - jak ruski čaj, alkoholna pića

Jednostavnim receptima otklonite simptomePrirodnim lekovima očistite kamenac u žuči- Pomešajte jednake delove smilja, hajdučke trave, kamilice i nane. Tri supene kašike mešavine prelijte sa sedam decilitara ključale vode. Ostavite poklopljeno da odstoji 60 minuta. Procedite i na svakih sat vremena pijte po jedan decilitar čaja.- Rastvorite tri kašike jabukovog sirćeta u dva decilitra soka od jabuke. Popijte odjednom. Nakon prvih desetak minuta moguće je da dođe do intenziviranja bolova, ali već nakon dvadeset minuta, kako kažu oni koji su probali, tegobe u potpunosti nestaju.- Očistite čenove belog luka i potopite ih u domaći med na sedam dana. Svakog dana jedite po jedan čen tako pripremljenog luka.- Pijte jednu čašu čistog ceđenog soka od cvekle. Taj napitak opušta žučne kanale i potpomaže izbacivanje naslaga, pa i kamena iz žuči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track