NE PANIČITE: Ovo su 10 razloga zbog kojih vam opada kosa
Foto: Profimedia

Od nedostatka vitamina do naslednog faktora

NE PANIČITE: Ovo su 10 razloga zbog kojih vam opada kosa

Život -
Razlozi mogu biti krajnje jednostavni, od nedostatka vitamina do naslednog faktora

Ako primetite da kosa počinje da vam opada, ne treba odmah da paničite. Razlozi mogu biti krajnje jednostavni, od nedostatka vitamina do naslednog faktora. Predstavljamo vam bezazlene razloge opadanja kose zbog kojih ne treba odmah da se plašite.

1) STRES Stres je verovatno najzastupljeniji faktor opadanja kose. Svaki vid veće povrede, fizičke ili emotivne, može biti uzrok opadanja kose. Operacija, saobraćajna nesreća ili čak grip može prouzrokovati gubitak kose.Emotivni stres ređe prouzrokuje opadanje kose, ali se dešava na primer kod razvoda ili kod smrti bliske osobe.Period normalnog rasta kose je od tri do šest meseci posle nepovoljnih dešavanja.

2) HORMONIOpadanje kose se može uočiti kod početka korišćenja pilula za kontracepciju ili kod naglog prestanka, jer one sadrže visok nivo hormona. Takođe, kod promene nivoa hormona u menopauzi dolazi do ove pojave.

3) MUŠKA ĆELAVOST Istraživanja pokazuju da dva od tri muškarca imaju simptome ovog sindroma gubitka kose do 60e godine. Ovaj vid alopecije dešava se zbog zapisa u genetskom kodu koji se dobija rođenjem.

4) MANJAK PROTEINANedostatak proteina u organizmu takođe može dovesti do opadanja kose ili sporijeg rasta kose, kažu američki naučnici sa Akademije za probleme kože.

5) NASLEDNI FAKTORAko potičete iz porodice u kojoj žene počinju da gube kosu u određenom periodu, i sami ćete biti skloni tome. Ne postoji recept kojim ćete to moći da sprečite, ali svakako treba da se trudite da održavate kosu što bolje možete, bez obzira na faktore na koje ne možete da utičete.

6) TRUDNOĆA Trudnoća je jedan od vidova fizičkog stresa usled koga dolazi do alopecije zbog promene u nivou hormona. Do opadanja kose češće dolazi posle rođenja deteta nego tokom trudnoće.

7) PREVIŠE VITAMINA AZbog nagomilavanja vitamina A u organizmu dolazi zbog korišćenja suplemenata u ishrani ili nekih lekova. Ovo je bezazlena pojava iz razloga što se kosa vraća normalnom rastu čim se uspostavi normalan balans ovog vitamina u organizmu. 8) ANEMIJA Jedna od deset žena, starosti između 20 i 49 godina, je anemična, odnosno suočava se sa nedostatkom gvožđa u organizmu. Ujedno predstavlja i problem opadanja kose koji je i najlakše rešiv- počnete da uzimate gvožđe kroz hranu ili kao suplemente ishrani.

9) SMANJENO LUČENJE TIROIDNE ŽLEZDE Tiroidna žlezda se nalazi u vratu i luči hormone koji su odgovorni za mnoge procese u organizmu, između ostalog i za rast kose. Ukoliko tiroidna žlezda ne luči dovoljno hormona, alopecija je neminovna. Lekar jednostavnim testom može da utvrdi problem i da pomogne u njegovom rešenju.

10) NAGLE PROMENE TEŽINENagle promene telesne težine takođe mogu biti uzrok proređivanja kose. Ovo se može desiti i kada je gubitak telesne težine dobar za vas, ali predstavlja traumu za organizam pa zbog fizičkog stresa i dolazi do opadanja kose.

(Žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track