Šećer uništava krvne sudove i bubrege!
Foto: Shutterstock

Posledice dijabetesa su mnogostruke

Šećer uništava krvne sudove i bubrege!

Život -
Dijabetična nefropatija je teško stanje koje nastaje kada oštećeni krvni sudovi nisu u stanju da ishranjuju bubrege, pa je i filtracija mokraće u njima smanjena

Dijabetes ili šećerna bolest je veoma opasno oboljenje, koje ostavlja niz posledica na zdravlje ako se pravovremeno i redovno ne kontroliše i u slučajevima kada se pacijenti ne pridržavaju saveta lekara kada je reč o načinu života, ishrane i fizičke aktivnosti. One se najpre mogu videti na krvnim sudovima, od kojih oni najsitniji prvi stradaju, kao i bubrezi.Takozvana dijabetična nefropatija je teško stanje koje nastaje kada oštećeni krvni sudovi nisu u stanju da ishranjuju bubrege, pa je i filtracija mokraće u njima smanjena. Pored toga, usled šećerne bolesti česte su i infekcije mokraćnih kanala, ali i visok krvni pritisak, koji samo doprinosi pojačavanju bubrežne slabosti. Najveći problem kod dijabetične nefropatije je što nju ne prate bolovi, pa se previđaju eventualne infekcije. Zbog toga je, upozoravaju stručnjaci, važno proveravati nivo belančevina u mokraći.Posledice povišenog šećera u krvi su i dijabetična retinopatija, koja može dovesti do slepila, periferna senzorna neuropatija, praćena utrnulošću i bolovima u ekstremitetima, posebno tokom noći, kao i vegetativna neuropatija. Ona izaziva gastrointestinalne tegobe, disfunkcije mokraćne bešike i mnoga druga stanja. Posebnu pažnju dijabetičari treba da posvete nezi stopala kako im se ne bi javile ulceracije.Ono što svaki pacijent sa dijabetesom mora da zna jeste da redovno uzima lekove, jede na vreme i zna šta sme da konzumira. Takođe, mora da zna da prepozna hipoglikemiju, odnosno hiperglikemiju, redovno kontroliše šećer u krvi i urinu i ima svog stalnog lekara.

Ravnomernost i umerenostPRAVILNA ISHRANA JE NAJJAČE ORUŽJEOdređeni način ishrane, odnosno dijeta je jedna od osnovnih mera lečenja dijabetesa, a pacijentima se metod konzumiranja namirnica usklađuje prema starosti, uhranjenosti i opštem zdravstvenom stanju. Osnovnih dijetetskih principa oni se manje-više pridržavaju celog života. Primenom odgovarajućih namirnica postiže se smirivanje metabolizma ugljenih hidrata, masti i belančevina, a unosi se odgovarajuća i potrebna količina vode, elektrolita i vitamina. Osnovni principi na kojima se zasniva ishrana dijabetičara jesu ravnomernost i umerenost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track