OBRATITE PAŽNJU: Srce hoće i da preskoči
Foto: Shutterstock

Nezdrav način života uzrokuje aritmije

OBRATITE PAŽNJU: Srce hoće i da preskoči

Život -
Ubrzani rad naše pumpe za krv ili tahikardija, njen usporen rad ili bradikardija, bol u grudima, zadihanost, nesvestica, vrtoglavica, slabost, malaksalost i gubitak svesti upozoravaju da treba da se hitno javite lekaru na pregled

Od trenutka rođenja pa sve do smrti srce nam neprestano kuca. Šta god radili i gde god bili, vredno obavlja svoj posao, bez prestanka. Međutim, ponekad se javljaju nepravilni otkucaji, a onda sasvim normalno nastavi s radom. Zbog moguće učestalosti takvih stanja stvaraju se srčane aritmije, a Dr Kurir je istraživao kako nastaju i na koji način ih treba lečiti.Major mr sc. dr Ognjen Gudelj s Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu objasnio je da je u normalnim uslovima frekvenca rada srca od 60 do 100 otkucaja u minutu.- Aritmije podrazumevaju nepravilan srčani ritam, tačnije nepravilnost u frekvenci rada srca. Mogu se javiti kod potpuno zdravih ljudi, kao i kod onih s normalnim, zdravim srcem. Razlozi za njihov nastanak mogu biti psihološki, neke bolesti ili čak i lekovi - naveo je dr Gudelj.Stanja koja najčešće uzrokuju aritmije su akutni infarkt, angina pektoris, zapaljenje srčanog mišića, kao i urođene i stečene srčane mane. Mogu nastati i zbog nezdravog načina života.

- Na pojavu aritmija najveći uticaj ima nezdrav način života, koji podrazumeva preterani stres, konzumiranje cigareta, alkohola, korišćenje psihoaktivnih supstanci. Specifično je da neke aritmije ne stvaraju nikakve tegobe i otkrivaju se tek rutinskim lekarskim pregledom, tako da nije obavezno da postoji odnos između tegoba i njih. Na primer, kod opasnih aritmija ne moramo da imamo izražene simptome - i obrnuto, bezopasne aritmije kod pojedinih pacijenata izazivaju vrlo neprijatne simptome - istakao je sagovornik Dr Kurira.Prema njegovim rečima, simptomi tog oboljenja su preskakanje srca, njegov ubrzani rad ili tahikardija, ali i usporen rad ili bradikardija, bol u grudima, zadihanost, nesvestica, vrtoglavica, slabost, malaksalost i gubitak svesti.

- U slučaju da pacijent ima takve simptome, neophodno je da se javi lekaru. Obavezni su i redovni sistematski pregledi, na kojima se dijagnostikuje veliki procenat poremećaja srčanog ritma za koje pacijenti nisu ni znali. Da bi se postavila dijagnoza aritmije, potrebno je uraditi fizikalni pregled s merenjem krvnog pritiska i EKG, kao i laboratorijske analize, ehokardiografsko ispitivanje i 24-časovni monitoring preko EKG holtera - istakao je naš stručnjak i naglasio da se kod nekih pacijenata, zbog komplikovane aritmije, mora sprovesti invazivni dijagnostički pristup, tj. elektrofiziološko ispitivanje plasiranjem katetera u srce.

U korak sa svetomOTVARANJE SALE ZA ELEKTROFIZIOLOGIJU SRCANa VMA u Beogradu će se 12. decembra u 12 sati svečano otvoriti prva sala za elektrofiziologiju srca, ističe mr sc. dr Ognjen Gudelj.- Ponosni smo jer naša sala za elektrofiziologiju srca nimalo ne zaostaje za svetom i koristi se najmodernija tehnologija. Ona će za vojne osiguranike biti od velikog značaja jer će se smanjiti liste čekanja, koje su u ovom trenutku velike. Takođe, omogućiće se i civilnim osiguranicima da koriste naše operativne usluge - istakao je dr Gudelj.

ČinjeniceVrste poremećaja- sve aritmije se po mestu nastanka mogu podeliti na pretkomorske i komorske- pretkomorske su uglavnom benigne i, ukoliko se pravilno ne leče, mogu voditi daljoj progresiji bolesti- komorske aritmije mogu biti opasne po život, a to su ventrikularna fibrilacija i komorska tahikardija

Posle medikamenata, operacijaLečenje je lako i mogućeIntervencija elektrofiziologijom obavlja se u lokalnoj ili opštoj anesteziji, a oporavak je dosta brzKada lekar dijagnostikuje srčanu aritmiju, najčešće prepiše lekove i da savete za promenu životnog stila. Međutim, ukoliko lekovi ne pomognu, a srčane aritmije budu intenzivne i opasne, preporučuje se intervencija RF ablacijom.- Po svetskim i evropskim preporukama lečenje započinje lekovima i usmereno je na ponovno uspostavljanje sinusnog ritma. Ukoliko pacijent ne reaguje na medikamentoznu terapiju, preporučuje se lečenje radiofrekventnom ablacijom, odnosno elektrofiziologijom, metodom za koju će se otvoriti specijalizovana sala kod nas na VMA - objasnio je dr Gudelj.Kako je istakao, nisu svi pacijenti kandidati za lečenje tom metodom, a oni kojima se uradi ta intervencija veoma se brzo se oporavljaju.- Intervencija se obavlja u lokalnoj ili opštoj anesteziji, a oporavak je dosta brz - naglasio je dr Gudelj i dodao da je zbog komplikacija koje procedura nosi neophodna saradnja pacijenta i lekara, kao i visoka stručnost tima koji je obavlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track