Maslačak ublažava reumu i čuva bubrege
Foto: Shutterstock

Zdravo bilje

Maslačak ublažava reumu i čuva bubrege

Život -
Ova biljka veoma je efikasna u prevenciji i lečenju različitih bolesti dojki, a preporučuje se i za detoksikaciju jetre

Maslačak (Taraxacum officinale) samonikla je višegodišnja zeljasta biljka sa žutim cvetnim glavicama složenim iz velikog broja cevastih i jezičastih cvetova. Raste na livadama i travnjacima, po pustim mestima i napuštenim njivama, pored puteva i oko naselja.Kada i kako se bereZa lek se koriste mladi listovi, cvet i koren, a beru se u proleće. Treba brati biljke udaljene od saobraćajnica i zagađenja izduvnim gasovima. Ako želimo da sačuvamo osušeni koren, pre sušenja ga treba pažljivo oljuštiti i iseći na manje jednake komade, a zatim ga rasuti po podlozi na suvom, senovitom i promajnom mestu. Sušenje može da traje od tri dana do dve nedelje, a znaćete da je suv kad postane krhak pod prstima. Osušeni koren maslačka čuva se u zatvorenoj staklenoj posudi na suvom i tamnom mestu do godinu dana.Šta lečiMaslačak pojačava lučenje žuči, poboljšava rad bubrega, pomaže kod upala urinarnog sistema. Koristi se kod lečenja gihta, reumatizma, ekcema i drugih kožnih oboljenja. Smanjuje nivo holesterola u krvi, podstiče apetit i varenje hrane. Takođe, maslačak je efikasan u prevenciji i lečenju različitih bolesti dojki, poput ciste, nateklih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlekom. Preporučuje se za detoksikaciju jetre, posebno kod upotrebe sintetičkih lekova. Pošto je čaj od maslačka snažan diuretik (podstiče mokrenje), može da se koristi i kao preventiva bubrežnog kamenca.UPOZORENJE: Istovremena upotreba maslačka s nekim lekovima kao što je antibiotik „ciprofloksacin“ smanjuje dejstvo lekova. Kod nekih osoba moguće su alergijske reakcije u vidu koprivnjače, kontaktnog dermatitisa, pa čak i anafilaksa. Ne preporučuje se osobama alergičnim na polen ambrozije zbog mogućnosti ukrštene reakcije.

ČajJedna supena kašika suvog usitnjenog korena kuva se sa dva decilitra vode na laganoj vatri tri-pet minuta, a zatim se ostavi u poklopljenoj posudi 15 minuta, pa se procedi. Tokom dana pije se nezaslađen ili s medom.NAPOMENA: Čaj se može kuvati i od osušenih cvetova.

Korenov prahKoren biljke osušite, zatim ga sitno naseckajte i sameljite. Čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi. Na dan pijte pola kašičice uz čašu vode.

Sirup od maslačkaTri-četiri pune šake svežih cvetnih glavica maslačka prelijte sa dva litra ključale vode i prokuvajte. Zatim procedite i u još toplo dodajte 1,5 kg šećera i sok od dva limuna. Stalno mešajući, smesu kuvajte na laganoj vatri dok ne postane gusta kao sirup. Čuva se u dobro zatvorenim čistim teglama. Ovaj sirup jača i čisti organizam, reguliše varenje i vraća apetiti, a po ukusu se jedva razlikuje od meda. Uzima se po kašika pre svakog obroka. Odličan je i za decu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja