SPAS ZA ŽENE: 5 načina da ublažite mentrualne bolove
Foto: Profimedia

PRIRODNE METODE

SPAS ZA ŽENE: 5 načina da ublažite mentrualne bolove

Život -
Više od 70 posto žena pate od menstrualnih bolova, ali postoje prirodni načini pomoću kojih možemo da ih umanjimo

Iako mnogi odmah hrle za tabletama, ove bolove možete sprečiti i prirodnim metodama kao što je tuširanje toplom vodom. Topla voda pospešuje dotok krvi u područje karlice što opušta mišiće i smanjuje grčeve, ističe američki ginekolog Elison Dvek. Isti efekat imaju i topli zavoji.

Vežbe

Redovno vežbanje ublažava bolove jer podstiče otpuštanje endorfina, hormona za dobro raspoloženje. Tako se smanjuje intenzitet bolova, a sa treninzima treba početi najmanje sedam dana pre menstruacije. Žene koje redovno vežbaju retko imaju problem sa menstrualnim bolovima.

Čaj od đumbira

Čajevi blagotvorno deluju na zdravlje i njihova toplina ublažava grčeve, ali tajna ipak leži u začinima. Đumbir smanjuje bolove, a cimet deluje protiv upala i ublažava grčenje mišića materice.

Orgazam

Seksualni odnosi u vreme menstruacije ublažavaju neugodne grčeve i napetost. Orgazam uzrokuje opuštanje mišića išto smanjuje grčeve, a telo tada otpušta hormone sreće, oksitocin i dopamin koji pružaju osećaj zadovoljstva i otklanjaju bol.

Joga

Ovaj tip vežbi posebno je delotvoran kod bolova, ali i u smanjenju krvarenja. Duboka relaksacija povezuje se sa padom nivoa hormona koji igraju ključnu ulogu kod menstruacije.

(Women's Health)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track