BILJE: Cvekla- regeneriše jetru i leči anemiju
Foto: Shutter

ZDRAVO

BILJE: Cvekla- regeneriše jetru i leči anemiju

Život -
Ova biljka reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol i sprečava pojavu raka
1 / 3 Foto: Shutter

Cvekla (Beta vulgaris), u narodu poznata i kao cikla i crvena repa, dvogodišnja je biljka vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća. Uzgaja se u baštama i na njivama.Kako se i kada bereCela biljka je jestiva, ali lekovit je samo koren, koji se sakuplja u jesen i ostavlja u umereno toplim prostorijama da ne bi promrzao. Ako se čuva na odgovarajući način, lekovita svojstva zadržaće do sledećeg leta.Šta lečiCvekla reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, održava krvne sudove u dobrom stanju, podstiče rad jetre i regeneriše je; izuzetno je korisna u lečenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba, povoljno deluje i na rad creva i njihovu pokretljivost. Osim toga, potvrđena je njena lekovitost kod demineralizacije kostiju i zuba, delotvorna je protiv arterioskleroze i usporava proces starenja. Cvekla u celini sprečava pojavu raka.UpozorenjeNakon dugotrajnog uzimanja cvekle u većim količinama mogu se javiti određeni zdravstveni problemi, kao što su osećaj težine u želucu i poremećaj varenja. Treba znati da prilikom upotrebe cvekle mokraća i stolica dobijaju crvenkastu boju, što je sasvim normalna pojava.

Salata za jačanje želucaIzmešati krupno narendanu cveklu i manju količinu rendanog korena celera. Začiniti s malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom. Izmešati s kiselom pavlakom i posuti seckanim peršunovim listom.

Prolećna čorba za čišćenje krviOprati dve veze mladih listova cvekle, iseći ih i staviti da se kuvaju 10-15 minuta s vezom peršunovog lista. Naseckati mladi crni i beli luk s perima, koren šargarepe i peršuna i manji celerov koren, i tome dodati četiri-pet sitno narendanih cvekli. Sve preliti velikom kašikom ulja i sokom od limuna, staviti u vodu s kuvanim lišćem i odmah skloniti s vatre.

Sok od sveže cvekleCvekla je delotvorna i kod najtežih oboljenja, ali kuvanjem gubi svoju lekovitost, pa je najbolje piti sok od presne cvekle. Treba je tanko oljuštiti, sitno narendati, preliti sokom od limuna i medom. Kada malo odstoji, iscediti sok i piti ga celog dana. Kod težih oboljenja popiti dnevno od pola litra do litar soka. Kad se oseti poboljšanje, smanjiti na četvrt litra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track