5 NE ZA MIKROTALASNU: Šta može izazvati mini eksplozije i otrovna isparenja u kuhinji
Foto: Profimedia

Saveti iskusnih domaćica

5 NE ZA MIKROTALASNU: Šta može izazvati mini eksplozije i otrovna isparenja u kuhinji

Život -
U mikrotalasnoj rerni možete da pripremite brojna jela, otopite smeđi šećer, odmrznete voće. Međutim, neke namirnice i kuhinjsko posuđe ne treba stavljati u mikrotalasnu

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lisa Mikrotalasna rerna je idealan kuhinjski aparat za brzu pripremu jela. U njoj možete da spremite čips, kokice, otopite čokoladu kada spremate poslastice, i naravno, da podgrejete obrok.Ipak, nisu sva jela, ali ni sve posude koje se koriste u kuhinji namenjeni za mikrotalasnu rernu. Dok neke namirnice mogu da promene ukus ili se čak zapale, određeno posuđe na temperaturi višoj od 70 stepeni može da otpusti otrovne materije.Evo koje namirnice ne treba stavljati u mikrotalasnu rernu:FeferoneUkoliko ljute papričice stavite u mikrotalasnu rernu da se zapeku npr. na pici, prvo ćete čuti jaku mini-eksploziju, a zatim ugledati dim koji će prouzrokovati kašalj, probleme sa disanjem i suze u očima.Metal i aluminijumEscajg, šerpe ili alufolija nemaju šta da traže u mikrotalasnoj rerni. Varničenje, kratki spoj i vatra neizbežne su posledice.Plastično posuđeČinije i tanjire, ukoliko eksplicitno nije navedeno da ih možete staviti u mikrotalasnu rernu, nemojte koristiti da u njima ovako zagrevate ili otapate hranu. Na temperaturi višoj od 70 °C postoji opasnost da se rastvore otrovne materije koje tako preko vazduha dospevaju u jelo. U najgorem slučaju postoji opasnost od zdravstvenih problema.Ulje i alkoholNa višoj temperaturi mogu da se zapale pa je zato bolje da ne idu u mikrotalasnu.Zatvorene posudeOne su prava tempirana bomba koja otkucava. Temperatura raste, pritisak postaje sve veći i posuda na kraju eksplodira. Pametnije je da posudu zatvorite poklopcem ili specijalnom folijom za mikrotalasne rerne (mogu se kupiti u hipermarketima).

SA SAJTA LISA pročitajte još:8 načina da upotrebite mikrotalasnu pećnicuKako da očistite tvrdokorne mrlje u mikrotalasnoj pećniciJaja u mikrotalasnoj pećnici na tri načina (VIDEO)Saveti iskusnih domaćica: 10 brzih trikova u kuhinji za koje do sada niste čuliKuhinjski trikovi: kako da oljuštite jabuku za 2 sekunde (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track