MOŽDA I NE ZNATE: 8 načina da prepoznate da ste pod stresom

Telo vas upozorava

MOŽDA I NE ZNATE: 8 načina da prepoznate da ste pod stresom

Život -
Veše telo vam šalje signale ali vi toga niste svesni

Opada vam kosa? Dobijate na težini iako ne jedete više nego obično? Izlazi vam alergija? Možda se iza ovih naoko nepovezanih simptoma krije stres kojeg niste ni svesni. Iako je danas, nažalost, gotovo uobičajeni deo svakodnevice, ponekad stres može biti "okidač" za različite zdravstvene probleme, od sasvim banalnih do veoma ozbiljnih.

Svako od nas na stres reaguje drugačije... Nekom reaguje stomak, nekom puca glava, a neko bi mogao ceo dan prespavati... Kako god da reagujete, sve su to reakcije organizma na probleme sa kojima se svaki dan borimo, ali svaka od njih može biti i razlog za uzbunu.

Pogledajte šta sve može da vam se događa kada ste pod stresom, možda vas vaše telo moli da usporite.

Opada vam kosa. Ako vam se iz dana u dan čini da vam kosa opada više nego što je uobičajeno (100 do 200 vlasi dnevno je prosek), možda ste pod stresom a da toga niste ni svesni.

Oporavljate se od prehlade duže nego obično. Stres nam slabi imunitet, istovremeno osnažujući upalne procese, tako da nas virus drži danima.

Imate problema sa varenjem. Stres može da napravi haos u digestivnom sistemu. Emocije kao što su strah i anksioznost utiču na naše telo tako da organi za varenje dobijaju raznolike signale. Rezultat može biti dijareja, mučnina, pa i povraćanje.

Ten vam je buknuo. Koža je jedan od organa koji veoma često reaguju na stres, u različitim varijacijama, od osipa, preko bubuljica do akni, ako imate sreće. Ako nemate, može se javiti i neki od ozbiljnijih problema, poput rozacee ili psorijaze, iako ni lekari još nisu sasvim sigurni zašto se to dešava.

Posekotine i sitne povrede sporije zarastaju. To se dešava jer se organizam od stresa brani, između ostalog, tako što crpi vlagu iz površinskog sloja kože, što usporava zaceljivanje rana.

Imate problema sa disanjem. Osećaj je kao da ne možete da udahnete do kraja, a ako patite od astme, napadi će se javljati češće i biće intenzivniji nego obično.

Vid vam je mutan. Ako vam se čini da vam je pogled zamagljen, stres je možda uzrok tome jer otežava cirkulaciju krvi u pojedinim oblastima, uključujući i onu oko očiju. Osim toga, može se desiti da vam "igra" kapak na primer, a ako ovi simptomi nestanu kad se završi stresna radna nedelja, znate ko je "krivac".

Dobijate na težini. Kad smo pod stresom, naše telo reaguje tako što gomila masne naslage, naročito u predelu struka, da bismo imali zalihe za "ne daj bože". Hormoni stresa s jedne strane izazivaju pojačan osećaj gladi, ali istovremeno izazivaju žudnju za masnom i slatkom hranom (sve gore od goreg). To je "kvaka 22" - jedete više, ali nikako da se zasitite. Jedino rešenje je da pokušate da se "isključite", odmorite se i okrenete novi list. Dok niste sebi potpuno upropastili zdravlje.

(Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track