GENI SU VAŽNI: Ovo su faktori koji utiču na to kako starimo
Foto: Profimedia

Povedite računa

GENI SU VAŽNI: Ovo su faktori koji utiču na to kako starimo

Život -
Ako identifikujemo stvari u okolini koje utiču na starenje, to je znanje koje se može koristiti odmah, kažu naučnici

Tim naučnika sa Univerziteta Severna Karolina u novom istraživanju izneo je tezu da na starenje utiču i "gerontogeni" faktori poput nekih supstanci u okolini, a koje mogu ubrzati proces starenja, piše National Geographic.

Mogući gerontogeni su arsen u podzemnim vodama, benzen u industrijskim emisijama gasova, ultraljubičasto zračenje Sunca, kao i koktel od 4.000 toksičnih hemikalija u dimu duvana. Aktivnosti takođe mogu biti gerontogeni, poput neumerenog unošenja kalorija i psihološkog stresa.

Džesika Sorentino, Hana Sanof i Norman Šarples tvrde da bi fokusiranje na takve faktore komplementiralo više popularnih pristupa, poput proučavanja molekularnih promena u starom telu i potraga za genom koji je povezan sa dugim životom.

Čak i kada bi naučnici sutra objavili da su otkrili pilulu protiv starenja, Šarples kaže da bismo morali da je pijemo decenijama da bi imala nekog efekta.

"Nagovoriti zdrave ljude da uzimaju lek na dugoročnoj bazi vrlo je izazovan posao i uvek postoje nuspojave", kaže Šarples. "Ako identifikujemo stvari u okolini koje utiču na starenje, to je znanje koje se može koristiti odmah."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track