UTOPLITE NOS: Zašto su prehlade češće zimi
Foto: Shutterstock

SMANJIMO ZIMSKE VIRUSE

UTOPLITE NOS: Zašto su prehlade češće zimi

Život -
Šanse da ćete se prehladiti tokom zime mogli biste značajno da smanjite, ukoliko utoplite nos kada izlazite napolje, kažu naučnici

Istraživanja pokazuju da niske temperature otežavaju borbu tela protiv bacila koji izazivaju polovinu slučajeva prehlada kod odraslih i gotovo svih kod dece.

Iako savet naučnika zvuči zdravorazumski, mnogi su ranije odbacivali takvu mogućnost i tvrdili da kašalj i kijanje ne izaziva pad temperature, nego boravak u zatvorenim, neprovetrenim prostorijama s drugim ljudima, u kojima se lakše šire zaraze.

Američki istraživači proučavali su kako se rinovirus, najčešći uzročnik prehlada, razvija i razmnožava u ćelijama koje su držane na različitim temperaturama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Otkrili su da se virus mnogo lakše razmnožava na temperaturi od oko 33 stepena Celzijusa, koliko obično ima u nosu, nego na 37 stepeni koliko ima duboko u unutrašnjosti tela.

Ono što je ključno je da prva imunološka reakcija tela ne funkcioniše kako treba na 33 stepena Celzijusa, što znači da virus ima mogućnost da se preterano razmnoži.

Zbog toga, šanse da se prehladite smanjićete ako utoplite nos kada izlazite napolje.

Eksperimenti opisani u Proceedings of the National Academy of Sciences sprovedeni su na miševima. Istraživači Jejl univerziteta kažu da bi rezultati mogli biti relevantni i za ljude.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track