Matičnjak - jača srce i čisti krv
Foto: Shutter

Lekovito bilje

Matičnjak - jača srce i čisti krv

Život -
Odličan je borac protiv nadutosti, proliva, želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj bazi, bronhitisa, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja

Matičnjak (Melissa officinalis), u narodu poznat još kao metvica i miloduh, višegodišnji je žbunast, mirisan, dekorativan polugrm sa 60 do 70 cm visokim i uspravnim grančicama. Na obe strane listova nalaze se mnogobrojne žlezde sa uljem. Cvetovi su bele, plave i ružičaste boje u dugim klasastim cvastima. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde, po šumama i u parkovima kao ukrasna biljka. Za komercijalne potrebe gaji se i na većim površinama.Kad i kako se bereCveta od juna do kraja avgusta. Za lečenje se skuplja lišće kratko vreme pre cvetanja, a cela biljka iznad zemlje za vreme cvetanja. Suši se u tankom sloju u hladu i sa što manje diranja i prevrtanja; osušena biljka ne sme da dođe u dodir s metalom i ne sme se čuvati u limenim kutijama.NAPOMENA: Listovima metvice vrlo su slični listovi mačje metvice (Nepeta cataria L.) Razlikuju se po tome što su listovi metvice pri dnu zaokruženi, dok su kod mačje metvice srcolikog oblika.Šta lečiMetvica jača srce i čisti krv. Preporučuje se u lečenju histerije, smetnji u menstruaciji i grčeva koji su povezani s menstruacijom, zatim kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva, želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj bazi, bronhitisa, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Preporučuje se i trudnim ženama koje pate od povraćanja. Zaslađen čaj od metvice veoma blagotvorno deluje kod nesanice izazvane zamorom ili nervnom napetošću.

UpozorenjePrevelike količine čaja od metvice mogu izazvati proliv, grčeve, bolove u mišićima, osip, pospanost. Pazite da vam eterično ulje metvice ne dođe u kontakt s očima.ČajČaj od metvice pravi se tako što se puna šaka osušenog lista popari s pola litra ključale vode. To se ostavi poklopljeno dva sata. Posle toga se procedi i pije po jedna kafena šoljica - nezaslađen pre jela, a zaslađen medom posle jela.Aromatična tinkturaPomeša se po 100 g lista matičnjaka, kore limuna i kore pomorandže (neprskano!). Nalije se dobrom rakijom, pa se posle osam dana, uz svakodnevno mućkanje, dobijena tečnost procedi i pije po jedna kašika na pola sata pre jela. Ovaj napitak naročito je dobar protiv neprijatnog zadaha iz usta.Obloge za migrenuZa ispiranja i obloge količina čaja zavisi od mesta koje treba pokriti oblogom, ali se uzima sledeća mera: 0,1 dl vode na 5 grama suvog lista. Metvica se popari ključalom vodom, ostavi se poklopljeno da se ohladi do sobne temperature pa procedi. Čajem ispirati bolna mesta, a gustu masu preko čiste gaze staviti kao oblogu, što je posebno delotvorno kod migrenoznih napada, reumatizma i neuralgija. Količina čaja se može i povećati ukoliko je površina koju treba pokriti oblogom veća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track