ZLO I NAOPAKO U BRČKOM: Umesto debelog creva, operisali mu ruku!
Foto: Shutterstock

Jadan čovek

ZLO I NAOPAKO U BRČKOM: Umesto debelog creva, operisali mu ruku!

Život -
Bilo mi je jasno da to nije deo tela s kojim imam problem, ali sam verovao da znaju šta rade jer su imali na uvidu moju medicinsku dokumentaciju. Čak sam pomislio da je medicina uznapredovala i da ne razumem savremene metode, izjavio je Zijad Tursunović

Zijad Tursunović ( 54 ) iz brčanskog naselja Brod se po pozivu javio na odeljenje hirurgije u Brčkom radi operacije fistule u perijalnoj regionu, kako je navedeno u dijagnozi i preporuci za operativno lečenje. Iz bolnice je izašao sa operisanom rukom i ugrađenim vensko-arterijskim šantom, koji se primenjuje kod teških bubrežnih bolesnika.

Zijad nema nikakvih problema sa bubrezima, a nije ih nikada ni imao.

Nime, Zijad u septembru prošle godine slučajno progutao delić čačkalice. Nije tome pridavao poseban značaj, ali je došlo je do oštećenja debelog creva, što je izazvalo bolove, pa je Zijad potražio lekarsku pomoć.

"Otišao sam u brčansku bolnicu, ali je bila velika gužva, pa sam odlučio da odem do obližnje privatne ordinacije. Tu su me detaljno pregledali i propisali mi terapiju, međutim nakon 7 dana kada sam došao na kontrolu stanje još nije bilo dobro. U ordinaciji su mi dali dijagnozu i uputili me u bolnicu uz pisanu preporuku da se izvrši operacij", počeo je svoju priču Zijad.

On je otišao u bolnicu i predao medicinsku dokumentaciju i ostavio broj telefona, koji su mu tražili kako bi ga mogli obavestiti o terminu operacije. Kaže da mu je rečeno kako je potrebno da se prikupi dovoljan broj pacijenata da bi iz Bijeljine došao doktor.

Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

"Dani su prolazili, a niko se iz bolnice nije javljao. Išao sam da urgiram, nosio sam i neke poklone. Na kraju su me pozvali i obavestili o terminu kada treba da dođem u bolnicu kako bi se uradila operacija", priča Zijad i dodaje da se u zakazanom terminu javio na Odeljenje hirurgije u brčanskoj bolnici.

"Odveli su me u salu i počeli pripreme za zahvat. Pitao sam treba da skinen odeću, rekli su da ne treba, a onda su mi operisali ruku. Bilo mi je jasno da to nije deo tela s kojim imam problem, ali sam verovao da znaju šta rade jer su imali na uvidu moju medicinsku dokumentaciju. Čak sam pomislio da je medicina uznapredovala i da ne razumem savremene metode lečenja", rekao je Zijad i napomenuo da je odmah posle operacije pušten kući

Bolovi nisu prestajali, pa je posle sedam dana Zijad otišao na kontrolu, ali je u bolnici opet bila gužva, pa je ponovo otišao u privatnu ordinaciju. Tamo su se doslovce uhvatili za glavu kada sam mu pokazao papire iz bolnice Preporučeno mi je da se javim na hirurgiju kako bi se cela situacija razjasnila", navodi Zijad i dodaje da je kasnije saznao da mu je operativnim putem u levu ruku ugrađen takozvani vensko arterijski šant, koji se obično primenjuje kod teških bubrežnih bolesnika.

Zijad ističe da redovno ide na lekarske preglede i da su mu nalazi uvek uredni, te da s bubrezima nikad nije imao ni najmanjih problema. Kaže da su mu u brčanskoj bolnici kazali da je došlo do greške, te da će sve biti sanirano.

"Funkcija leve ruke mi je znatno smanjena, osim toga ostaće trajni ožiljci. Ovih dana vadim nalaze i očekuju me dve operacije - operacija debelog creva i operativni zahvat kako bi se uklonio šant koji mi je greškom ugrađen", kaže Zijad i u šali dodaje kako je možda i dobro prošao, jer su mu greškom mogli odrezati ruku ili izvaditi bubreg.

Najavljuje da će zbog svega što mu se dešavalo pokrenuti sudski proces protiv odgovornih u brčanskom zdravstvu.

"O ovome slučaju nisam u potpunosti upoznat tako da ne mogu neke detalje znati, ali sam pokrenuo određene radnje da se i to ispita", rekao je direktor Javne zdravstvene ustanove u Brčkom prim. dr Nihad Šibonjić.

(Otisak.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track