Kamilica - smanjuje stres i olakšava varenje
Foto: Shutter

Lekovito bilje

Kamilica - smanjuje stres i olakšava varenje

Život -
Ova lekovita biljka pomaže kod bolesti creva, a čajem se ispiraju oči, smiruje se crvenilo, kao i iritacija nastala usled konjunktivitisa i drugih vidova upale oka

Kamilica (Matricaria chamomilla), u nekim krajevima poznata i kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, milica-trava, milanka, gamilica i kamil-tej, jednogodišnja je zeljasta biljka. Naraste svega 10 do 30 centimetara, ali u nekim slučajevima dostiže i visinu od pola metra. Listovi su joj sitni, stabljika brazdasta, a cvetovi na vrhovima grančica. Cvast je u sredini žuta i oivičena belim jezičastim cvetićima. Raste na zapuštenom, neplodnom zemljištu, poljima i uz puteve.NAPOMENA: Pravu kamilicu prepoznaćete po tome što je unutar cveta šuplja, a ne ispunjena kao kod divlje vrste ili kod bele rade.Kad i kako se bereZa lek se skupljaju cvetovi i listovi. Kamilica se bere krajem aprila i početkom maja, a ubrana kamilica se mora što pre osušiti da ne bi izvetrila etarska ulja, a time i njena lekovitost. Čuva se na suvom u platnenim vrećicama, nikako u najlonu.

Šta lečiKamilica ima snažno umirujuće dejstvo. Opušta nerve i mišiće i smanjuje stres. Olakšava smetnje pri varenju, pomaže kod bolesti creva, a dejstvo kamilice na opuštanje mišića može da olakša menstrualne grčeve. Pri spoljašnjoj upotrebi lekovito deluje na kožu i sluzokožu usta i očiju, smiruje osipe, rane i upale. Ohlađenim čajem ispiraju se oči i smiruje crvenilo, kao i iritacija nastala usled konjunktivitisa i drugih vidova upale oka. Ukoliko se čaj svakodnevno koristi za ispiranje usta i grla, može pomoći u izlečenju rana u ustima i sprečiti pojavu bolesti desni. Kod prehlade pomaže inhaliranje kamilicom.ČAJJednu supenu kašiku kamilice prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostavite poklopljeno pet minuta, pa procedite i pijte. Da bi čaj imao lekovito dejstvo, mora biti jači i mora se piti tri puta dnevno tokom dužeg perioda, posebno kod psihosomatskih bolesti, grčeva izazvanih stresom, nesanice i nervoznog stomaka.NAPOMENA: Kamilicu ne smete kuvati, niti je nakon prelivanja provrelom vodom držati u otvorenom sudu. Takođe, ne treba dugo da stoji neproceđena. Podgrevanje čaja od kamilice nikako nije preporučljivo.ULJE ZA OPEKOTINEU teglu ili bocu širokog grla stavite sveže cvetove kamilice skoro do vrha, nalijte maslinovo devičansko ulje i zatvorenu posudu držite na suncu dve-tri nedelje, pa procedite u čistu posudu.OBLOGA ZA BOLNE MENSTRUACIJESupenu kašiku cvetova kamilice prelijte sa dva decilitra vrelog mleka. Nakon nekoliko minuta procedite i dok je još toplo mlekom, natopite gazu ili drugu odgovarajuću tkaninu, pa držite obloge preko stomaka.

UPOZORENJENeki ljudi su alergični na kamilicu. Ukoliko vam se pojavi osip, gorušica, crvenilo, peckanje, prestanite da koristite kamilicu. Ne preterujte s pijenjem čaja od ove biljke, pridržavajte se preporučenih doza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track