Najnovije vesti

PROVERITE: Ako imate ovih 5 simptoma očekuje vas nešto loše

SAZNAJTE NA VREME

PROVERITE: Ako imate ovih 5 simptoma očekuje vas nešto loše

Zdravlje
Vaše telo može da vas upozori na ono što mu nedostaje, bitno je da znate da ga razumete

Ljudsko telo je najbolji mehanizam koji nam na razne načine može signalizirati kada mu nešto ne odgovara i koji mu to vitamini nedostaju. Čovek u današnje vreme živi brzo i u skladu sa tim hrani se hranom punom veštačkih dodataka, konzervansa i sa malo vitamina. Upravo ovakav način ishrane dovodi do određenih nus pojava u našem organizmu.

Izuzetno je bitno da uočimo simptome na vreme kako bi svom telu pružili ono što mu nedostaje. Na taj način imamo manje mogućnosti da se razbolimo.

Ovo su načešći simptomi i načini na koje probleme otkloniti:

1. PUKOTINE NA RUBOVIMA USANA (ŽVALE)

Najčešći uzroci pojave žvala su nedostatak vitamina B, neke bolesti želudca sa pojavom pojačanog lučenja želudačne kiseline, spušten zagriz, anemija, loši higijenski uslovi, kod dijabetičara i slično.U večini slučajeva u pitanju je nedostatak gvožđa, cinka i vitamina B.Ono što je rešenje u ovakvim situacijama jeste konzumiranje tofua, kvinoje, posnog sira, blitve, kikirikija, suvih kajsija i svih vrsta semenki.

2. CRVENI OSIP NA LICU KOJI SE PERUTA I/ILI PREVELIKO OPADANJE KOSE

Ukoliko imate ovakve simptome na licu sigurno vam nedostaje biotin.Rešenje za ovaj problem jesu kikiriki, bademi, blitva, kozije mleko, jogurt, paradajz, luk, orasi, mleko, banane, avokado i pečurke.Niske temperature u zimskom periodu u značajnoj meri pogoršavaju niz oboljenja kože, naručito lica.Ono što može dovesti do opadanja kose je: bolest ili teža operacija, bolesna štitna žlezda, pilule za kontracepciju, porođaj, lekovi, infekcije na koži, dijabetes…

Foto: Profimedia

3. CRVENE ILI BELE IZRASLINE KOJE LIČE NA AKNE (na obrazima, rukama, kukovima)

Crvene i bolne upale na koži mogu biti znak neravnoteže hormona ili nedostatak esencijalnih masnih kiselina, odnosno vitamina A i D.Rešenje za ovaj problem jeste unošenje zdravih masti, više koštunjavih plodova i semenki poput lana. Važan je i unos zelenog povrća, ali i šargarepe i paprike.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. UTRNULOST RUKU, STOPALA I DRUGIH DELOVA TELA ILI PECKANJE

Osećaj ukočenosti, privremeni gubitak osećaja u rukama i nogama, načešće su znak manjka folne kiseline, odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Ono što se preporučuje kako bi rešili ovaj problem jeste konzumacija spanaća, špargle, mlečnih proizvoda i cvekle.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5. GRČEVI U MIŠIĆIMA, PROBADAJUĆA BOL (u nožnim prstima, listovima)

U pitanju je zasigurno nedostatak magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Simptomi kao što su podrhtavanje kapaka i grčevi u mišićima se rešavaju uzimanjem minerala koji vam nedostaju. Ukoliko trenirate može doći do pojačanog gubitka ovih minerala jer se previše znojite.Rešenje ovog problema je korišćenje namirnica poput koprive, algi, banana, zelenog povrća, badema, lešnika, semenki, oraha, trešnja, jabuka, grejpfruta…

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(astma.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...