OSTAVILA JE DUBOK TRAG: Živela je samo 6 dana, ali je spasla dva života!
Foto: Reuters

Namlađi je donator organa

OSTAVILA JE DUBOK TRAG: Živela je samo 6 dana, ali je spasla dva života!

Život -
Njene bubrege i jetru dobile su dve bebe rođena sa teškim oštećenjem ovih organa

Devojčica koja je umrla posle svega šest dana života namlađi je donator organa u Britaniji. Njeni organi spasli su život dve druge bebe.

Ovo je prvi put u Britaniji da su organi novorođenčeta uspešno presađeni nekom drugom. Njene bubrege i jetru dobile su dve bebe rođena sa teškim oštećenjem ovih organa. Roditelji neimenovane devojčice rekli su "da su srećni što je bar nešto dobro proisteklo iz svega toga što im se dogodilo".

Jedan od doktora koji je lečio njihovu ćerku Gaurav Atreja kaže da je bilo teško razgovarati sa roditeljima na tu temu.

"Dali smo im vremena da razmisle, ali oni su došli kod nas svega nekoliko sati kanije da nam saopšte svoju odluku. To što su oni uradili je nverovatno hrabro i odvažno, kaže doktor. Doktor Atreja kaže da su roditelji bebe svesni pozitivnog uticaja koje njihova nesebična odluka može da ima. Beba donor rođena je hitnim carskim rezom krajem prošle godine u Londonu.

Devojčica je rođena sa teškim oštećenjima koje je uzrokovao nedostatak kiseonika u mozgu tokom trudnoće. Roditelji su sa doktorima počeli da razgovarajuo doniranju organa kada je postalo jasno da beba neće preživeti. Zbog osetljive prirode teme, doktori su u prisustvu psihologa oprezno predložili roditeljima koje su im mogućnosti.

Najmlađi donator u Britaniji pre njihove ćerke imao je 5 nedelja. Doktori tvrde da ovaj slučaj predstavlja prekretnicu i nadaju se da će se u budućnosti više razmišlati o doniranju.

(Žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja