Izgradnja ciklotrona spasla bi mnoge onkološke pacijente
Foto: Dr Kurir

Dijagnostika malignih oboljenja u KCS radi ograničenim kapacitetom

Izgradnja ciklotrona spasla bi mnoge onkološke pacijente

Život -
Nacionalni PET centar u kojem se tumor može u potpunosti sagledati ne pruža uslugu dovoljnom broju pacijenata jer u našoj zemlji ne postoji sistem za proizvodnju radio-farmaka, neophodnih za rad skenera

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje više od 33.000 novih slučajeva obolelih od nekog malignog tumora, oko 21.000 ljudi umre od tih oboljenja, a zabrinjavajuća je činjenica što je među pacijentima sve više mladih i dece.Veliku ulogu u izlečenju ima Nacionalni PET centar u Kliničkom centru Srbije, čijim skenerom, uz koji se koriste takozvani radio-farmaci, lekari mogu da vide živo tkivo tumora. Međutim, problem u našoj zemlji predstavlja to što centar dnevno može da primi samo 12 pacijenata i što se tamo šalju i oni u izuzetno teškom stanju, a PET funkcioniše zahvaljujući samo jednom radio-farmaku (FDG). On ne zadovoljava sve dijagnostičke potrebe, pa prof. dr Vladimir Obradović, koji je autor koncepta uvođenja PET u zdravstveni sistem Srbije, navodi da bi se situacija promenila ukoliko bi se i kod nas izgradio takozvani ciklotron za proizvodnju radio-farmaka.- Radio-farmak s kojim radimo dopremamo iz udaljenih inostranih centara, pri čemu velika količina podlegne radioaktivnom raspadu. Zbog toga se PET ispitivanja u našem centru rade ograničenom broju pacijenata dnevno. S druge strane, zbog velikog porasta onkoloških, neuroloških i kardioloških bolesti, PET dijagnostika treba da bude dostupna pacijentima u celoj zemlji - objašnjava Obradović i dodaje da osim FDG i drugih radio-farmaka koji mogu da se uvoze, za primenu PET metoda u punom obimu neophodni su i oni koji podležu brzom radioaktivnom raspadu, pa moraju da se proizvode na samom mestu i u trenutku primene.- Zbog toga se PET centri u svetu otvaraju zajedno sa ciklotronskim postrojenjima za proizvodnju potrebnih radioaktivnih supstanci. Nažalost, naš centar je pušten u funkciju oktobra 2009. i do danas radi bez ciklotrona koji bi nam omogućio optimalno snabdevanje - naglašava sagovornik Dr Kurira.Direktorka Nacionalnog PET centra dr Vera Artiko naglasila je da je bez ciklotrona zasad kod nas moguće pregledati najviše 12 pacijenata.

PregledOMOGUĆAVA PROCENU PATOLOŠKIH STANJA U TELU

Dr Vladimir Obradović objašnjava da se pacijentu pre snimanja složenim PET/CT uređajem kroz venu daju radio-farmaci, biološki aktivne supstance obeležene radioaktivnim izotopima.- One nakon unošenja u organizam zadržavaju svoje osobine i učestvuju u različitim ćelijskim procesima. S obzirom na to da karakteristike ispitivanih procesa zavise od toga da li su tkiva i organi zdravi ili oboleli, spoljašnjim registrovanjem zračenja pomoću uređaja dobija se vizuelni prikaz i obavlja se procena patoloških promena karakterističnih za najteže bolesti - ističe dr Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track