Najnovije vesti

SALAMA, KOBASICA, PICA: Ova hrana izaziva rak, a volimo je!
Foto: Profimedija

Oprezno sa hranom

SALAMA, KOBASICA, PICA: Ova hrana izaziva rak, a volimo je!

Zdravlje
Šunka koja se koristi za tople sendviče sadrži samo 50 odsto svinjskog mesa, ostalo je voda, skrob, biljna vlakna, maltodekstrin i naravno aditivi

Zbog velikog prisustva toksina u hrani i pićima neophodna je redovna detoksikacija organizma, ali je najbolje da izbegavate ove proizvode.

Salame, kobasice, gotove pice, tost sirevi, suhomesnati proizvodi - sve su to artikli koji se najčešće nalaze na našim stolovima. U poslednje vreme većinom kupujemo gotove pice, ubacimo je u mikrotalasnu i večera za celu porodicu je spremna.

Ipak, stručnjaci apeluju na oprez. Pica kupljena u prodavnici sadrži konzervans natrijum-nitrit koji je označen crvenom bojom. To znači da bi ga trebalo zaobilaziti u širokom luku.

Takođe, sadrži i difosfate a oni u velikim količinama ometaju apsorpciju kalcijuma, magnezijuma i gvožđa u organizmu, pa unos velikih količina (više od 1,5 do 2,5 g na dan) može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcijuma u organizmu. Pica je „začinjena“ i aromom dima koji ima kancerogena svojstva.

Šunka koja se koristi za tople sendviče sadrži samo 50 odsto svinjskog mesa, ostalo je voda, skrob, biljna vlakna, maltodekstrin i naravno aditivi.

Jutarnji.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...