OVU BILJKU SVI IMAMO U KUĆI: Ulje origana ubija čak 25 vrsta bakterija, štiti od raka, čuva vid...
Foto: Shutterstock

JAČA I OD ANTIBIOTIKA

OVU BILJKU SVI IMAMO U KUĆI: Ulje origana ubija čak 25 vrsta bakterija, štiti od raka, čuva vid...

Život -
Najvrednija lekovita supstanca u ulju origana je karvakrol - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva

Mnoge bakterije već pokazuju otpornost na antibiotike, posebno crevne bakterije poput enterokoka.

Dokaza o lekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana delovalo na kandidu, ešerihija koli, salmonelu i pseudomonas aeruginosa. Origano je samonikla mediteranska biljka koja se smatra jednom od najlekovitijih biljaka na svetu. Veoma je cenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva lekovita svojstva.Snažno protiv bakterijaNajvrednija lekovita supstanca u ulju origana je karvakrol - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Britanski naučnici u istraživanjima su potvrdili da je ulje origana efikasno protiv 25 različitih bakterija.Delotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog creva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno delovanje i efikasno štiti od gripe, prehlade, zaušaka i malih boginja.

Agresivno protiv gljivica

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i koži glave te atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primenjivati lokalno. U slučaju gljivica na temenu koje uzrokuju perut preporučuje se dodati nekoliko kapi ulja prilikom pranjaja kose.

Potencijalno delovanje protiv rakaUlje origana moglo bi postane deo terapije za lečenje raka. Naučnici su testirali delovanje karvakrola na ćelije raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano "apoptoza" - samouništenje ćelija raka. Apoptoza je jedan od načina na koji se telo rešava nefunkcionalnih ili malignih ćelija, poput onih koje se nalaze u tumorima.

Uspešno protiv alergijaUlje origana sadrži ruzmarinska kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. Ruzmarinska kiselina najčešće se koristi u lečenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Čuvar vida i sluhaAntioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja ćelija. Antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprečavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, nervne poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz delovanje slobodnih radikala.

Prva pomoć kod ujedaUlje origana ima moć neutralisanja otrovnih ujeda, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih. To ga čini neprocenjivom prvom pomoći u takvim situacijama. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ujeda životinja.

Pomoć kod sportskih povredaUlje origana dobar je saveznik telesno aktivnih osoba, jer olakšava grčeve i bol u mišićima, pospešuje zaceljivanje povreda, uganuća, upala tetiva i slično. Njegova protivupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lekom za artritis.

Način primene origanaPreporučena doza ulja origana je 1-4 kapi tri puta dnevno (ukupno maksimalno 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi). Ima jak ukus pa ga obavezno razredite u baznom ulju, soku ili čaju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(Narodnilek)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track