DOME SLATKI DOME: Brutalne činjenice zbog kojih nećete želeti da odete na odmor!
Foto: Thinkstock, Shutterstock

Uživanje više neće biti isto

DOME SLATKI DOME: Brutalne činjenice zbog kojih nećete želeti da odete na odmor!

Život -
Najviše bakterija nalazi se na daljinskim upravljačima hotelskih soba, a velike količine fekalnih bakterija nalaze se u pesku na plaži

Za neke desetak dana odmora znači blagoslov, ali zavisi kako gledate na to. ceo čin putovanja vas stavlja u kontakt sa brdom bakterija: od avionskih sedišta, hotelskih bazena i toaleta na plaži. Lista se nastavlja.Pogledajte listu činjenica o čistoći sa odmora zbog kojih ćete se osećati bolje i ako ostanete kod kuće.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Pesak na plaži ima velike šanse da sakrije fekalne materije.

Studija iz 2009. godine urađena je na više od 27.000 intervjuisanih koji su odgovarali na pitanja o svojim iskustvima na plaži, kao i o tome kako su se osećali posle. Istraživači su otkrili da je igranje u pesku - poput kopanja ili biti zakopan u njemu - bilo srazmerno sa gastrointestinalnim bolestima i dijarajom, jer je plaža verovatno kontaminirana fekalnim materijama.

foto: Thinstock
foto: Thinstock

2. Lampe i daljinski upravljači po hotelima imaju više bakterija nego što mislite

Nije samo toalet i lavabo nešto o čemu treba da brinete u vašoj hotelskoj sobi. Izgleda da je daljinski upravljač za televizor prepun bakterija, bar prema istraživanju Scientific American. Ako mislite d amožete da živite bet televizora 10 dana, imajte u vidu da površina hotelske sobe ima 81% fekalnih bakterija.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

3. Oprema za čišćenje je kontaminirana i pre nego što je ušla u vašu sobu

Kolica za čišćenje soba sadrže sunđere, mopove, metle. Na njima se prenose bakterije iz sobe u sobu, prema Discovery News.

foto: Beta
foto: Beta

4. Broj bolesti iz vodenih parkova sve više raste

Kada sedite na kauču, a ne pored bazena to vas čini tužnim, ali ne bi trebalo. Prema CDC-u bolestima iz rekreacionih voda - dijareja, oboljenje kože, infekcije uva, vodeni parkovi su kao igralište. Oboljenja su se povećala 200% od 2004 do 2008. godine, što je sa 3.411 slučajeva na 10.500 za samo 4 godine.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

5. Sedišta u avionskoj prvoj klasi su čistija od drugih

U Vol Strit Žurnalu, kažu da se nosači za hranu i prozori brišu posle svakog leta u prvoj klasi, dok u biznis i ekonomskoj samo jednom dnevno i to noću.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

6. 60% nosača hrane u avionima drži i vaše piće i super bakteriju

Možda se stolovi povremeno i brišu, ali koliko dobro? U 2007. godini prema CNN-u, istraživač sa Univerziteta u Arizoni otkrio je da je 60% stolova tri veće kompanije bio pozitivan na Meticilin, rezistentni stafilokokis koji ubija 20.000 Amerikanaca godišnje.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

7. Vaša kafa ili čaj možda sadrže ešerihiju koli

2012. godine, Agencija za zaštitu okoline otkrila je da je u jednom od 10 letova voda pozitivna na koliform, koji može da bude indikator za mnoge strašnije bakterije kao što je Ešerihija Koli. I ako se voda služi u bočicama, voda kojom se sprema kafa ili čaj obično dolazi iz avionskih tankova.

foto: Beta
foto: Beta

8. Plivanje u bazenu ili među bakterijama

Prema poslednjem istraživanju, jedan od 5 ljudi priznalo je da ponekad obavi malu nuždu u bazenu, 35% se ne istušira pre ulaska, a kao rezultat svega toga jesu bakterije u bazenima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track