STIGAO JE NOVI ANTIBIOTIK: Lekovi iz blata su zadatak za 21. vek
Foto: Profimedia

Budućnost lečenja

STIGAO JE NOVI ANTIBIOTIK: Lekovi iz blata su zadatak za 21. vek

Život -
Malena naprava nazvana Ichip mogla bi da omogući stručnjacima da nas ubuduće snabdevaju antibioticima dobijenim iz močvara, zemljišta i šire

Koristeći nov postupak za gajenje bakterija u labaratorijskim uslovima, stručnjaci Nordistern univerziteta u Bostonu (SAD) nedavno su uspeli da dobiju prvi novi antibiotik - posle skoro 30 godina.

Izdvojen iz uzoraka zemljišta uzetih s travnatih livada u Mejnu, antibiotik je nazvan teixobactin. On bi mogao da leči hronične zaraze izazvane gram-pozitivnim bakterijama koje su postale otporne na postojeće lekove. pored toga, teixobactin do sada nije pokazao znake da su MRSA (zlatni stafilokok otporan na meticilin, koji izaziva sepsu) i Mycobacterium tuberculosis (izazivač tuberkuloze) razvili otpornost na njega.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ključna naprava koja je nazvana "izolacioni čip" ili skraćeno Ichip omogućila je da se dobije mnogo više bakterijskih kolonija u poređenju s uobičajenim postupkom.

Struktura teixobactina, foto Profimedia
Struktura teixobactina, foto Profimedia

To je malena naprava od čvrste plastike, dugačka oko 7 i široka oko 2 centimetra. Istraživači tvrde da su na ovaj način uspešno razmnožili bakterije iz velikog broja različitih izvora, uključujući pljuvačku, slatine, otpadne vode bioreaktora. A pomišlja se da bi u budućnosti i to moglo da se izvede i s bakterijama iz velikih okeanskih dubina, možda čak i s drugih planeta.

(Politikin zabavnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track