Najnovije vesti

Čudesni nar - snižava holesterol, usporava starenje, popravlja rasploženje
Foto: Shutterstock

Lek iz prirode

Čudesni nar - snižava holesterol, usporava starenje, popravlja rasploženje

Zdravlje
Ova osvežavajuća ukusna voćka ima izuzetan uticaj na vaše zdravlje

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa.Nar možete jesti na mnogo načina - kao salatu, sok, dodatak slatkišima... Kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan.

Ovo su samo neki od razloga da češće konzumirate ovo sočno voće

1. Snižava loš holesterolNar je bogat antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg holesterola, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

2. Sadrži malo šećeraVerovatno ste već upoznati s lošim uticajem šećera na zdravlje iznate da je potrebno da ga unosimo u što manjoj količini. Iako je šećer koji se nalazi u voću i povrću zdraviji od onog u prerađenoj hrani, ipak treba biti na oprezu. Međutim, to nije slučaj kada je u pitanju sočni nar. Pola šolje zrna nara sadrži samo 8 grama šećera i oko 70 kalorija.

3. Podstiče rad mozgaS obzirom da sadrži dosta antioksidanasa, nar povoljno utiče na pamćenje, kognitivne sposobnosti i neurološke funkcije.

4. Usporava starenjeNar je bogat sastojcima koji usporavaju starenje, pa ćete češćim uživanjem u ovom voću umanjiti bore. Za takav uticaj nara na našu kožu su zaslužni antioksidansi polifenoli koji deluju preventivno na znakove starenja.

5. Zaustavlja rast ćelija rakaVoće i povrće ne mogu izlečiti rak, ali mogu usporiti razvoj kancerogenih ćelija. Nar je jedna od najefikasnijih voćki kada je borba protiv raka u pitanju.

6. Ima antiupalna svojstvaKonzumiranjem nara ćete ublažiti upale i smanjiti tegobe usled artritisa. Ova ukusna crvena zrna će sačuvati zdravlje vaših kostiju i zglobova i osloboditi vas bolova.

7. Popravlja raspoloženjeKada ste neraspoloženi i tužni, gricnite nekoloko zrna nara ili popijte sok od ovog voća i osmeh će vam se vratiti. Nar pomaže rast nivoa serotonina, deluje preventivno na česte promene raspoloženja i štiti od anksioznosti i depresije.SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:Kako da najlakše očistite nar (VIDEO)Ukusan napitak za dugovečnostNamirnice koje regulišu krvni pritisakMoćni napitak koji snižava nivo holesterola i trigliceridaMešavina ovih začina je odlična prevencija raka

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...