RIZIK NAJVEĆI U PONEDELJAK: Zbog pomeranja sata preti nam srčani udar
Foto: Profimedia

Šokantno istraživanje

RIZIK NAJVEĆI U PONEDELJAK: Zbog pomeranja sata preti nam srčani udar

Život -
U nedelju u dva sata počinje letnje računanje vremena, a s obzirom na to da pomeranje kazaljki za jedan sat unapred znači manje sna, stručnjaci tvrde da to nepovoljno utiče na naš unutrašnji sat i povećava rizik od srčanog udara

Zbog ukradenog sata sna rizik od srčanog udara je, tvrde, najveći u ponedeljak ujutro, ali švedsko istraživanje pokazalo je kako je on povećan i tokom tri dana nakon pomeranja sata.

Mnogi upravo u tom periodu imaju problema s nesanicom i glavoboljom, brojnije su i saobraćajne nesreće, a umor zbog ukradenog sata sna može da smanji i koncentraciju i produktivnost na poslu.

foto profimedia
foto profimedia

Naš unutrašnji sat je fino baždaren, podešavanje se odvija polako i postupno tokom godine, praktično minut na dan, tako da je pomeranje ritma za čitav sat veliki psihofizički stres za ceo organizam, što naročito teško doživljavaju hronični bolesnici. Pomeranje sata nam zaista može stvoriti probleme kojih tek polako postajemo svesni. Nepovoljan uticaj poremećenog ritma spavanja na autonomni nervni sistem i pojačanje upalnih procesa u organizmu povezuje se s povećanjem broja samoubistava i saobraćajnih nesreća i blagim povećanjem slučajeva akutnog infarkta miokarda u danima nakon pomeranja sata.

Istraživanje Univerziteta Kolorado pokazalo je da u periodu neposredno nakon prolećnog pomeranja sata bolnice beleže porast od čak 25 odsto broja pacijenata sa srčanim udarom.

(Magazin.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track