POGREŠNO SU VAM GOVORILI: 2 litra vode je previše, evo koliko treba da popijete čaša dnevno
Foto: Shutter

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

POGREŠNO SU VAM GOVORILI: 2 litra vode je previše, evo koliko treba da popijete čaša dnevno

Život -
Svako ko se zdravo hrani, tokom dana pojede nešto i kašikom, supu, čorbu ili slično, i na taj način unese određenu količinu tečnosti

Vodu bi trebalo da pijete samo kada ste žedni i jednu čašu više, a ne dva litra, kao što se u poslednje vreme često savetuje. Minimalno tokom dana treba da se unese 800 mililitara tečnosti, a sve preko toga je individualno, i zavisi od spoljašnje temperature, fizičke aktivnosti, znojenja ili gubitka tečnosti na druge načine, upozoravaju stručnjaci.

"Kada se govori o unosu tečnosti, uvek treba računati i onu koju uzimamo hranom", kaže profesor dr Tomislav Jovanović, profesor Instituta za medicinsku fiziologiju "Rihard Burijan" Medicinskog fakulteta u Beogradu, prenose Novosti.

Svako ko se zdravo hrani, tokom dana pojede nešto i kašikom, supu, čorbu ili slično, i na taj način unese određenu količinu tečnosti. Kako se sa starenjem smanjuje količina vode u organizmu, a posledično tome se smanjuje i osećaj žeđi, stručnjaci savetuju da se svakog dana uzima jedna čaša više od potreba organizma. Na taj način će se usporiti gubitak vode iz organizma i svi posledični procesi koji prate dehidrataciju.

Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

Večernje novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja