ZVUČI KAO URBANA LEGENDA, ALI NIJE: Devojka 6 meseci nije vadila sočiva i amebe su joj pojele oči!
Foto: Profimedia

Upozorenje

ZVUČI KAO URBANA LEGENDA, ALI NIJE: Devojka 6 meseci nije vadila sočiva i amebe su joj pojele oči!

Život -
Zvuči kao klasični urbani mit i priča koja bi se pripričavala i delila na društvenim mrežama. Međutim, Tajvanka Lian Kao je zaista oslepela zbog kontaktnih sočiva koje 6 meseci nije izvadila iz očiju

Prostor između oka i kontaktnih sočiva je pogodan za razvijanje mikroorganizama koji ne vole kiseonik kako bi se razmnožavali i još gore, hrane se rožnjačom.Acanthaamoeba, predstavlja glavnu pretnju, a u slučaju da 6 meseci ne uklanjate sočivfa iz očiju to je sasvim dovoljno vremena da se ova bakterija ustoliči na tom mestu.

Ova ameba se ne hrani direktno ljudskim tkivom, umesto toga ona jede bakterije koje tamo žive. Bakterijske infekcije su se razvile na oku Lian, pa je ameba imala dovoljno hrane i razvila se kolonija. Onda se ukopala u očima tražeći bakterije koje su se dublje ukopale u oko.

Keratitis, foto profimedia
Keratitis, foto profimedia

Ameba keratitis, tako se zove stanje, može da se javi kada se sočiva ne dezinfikuju. I sve dok ne očišćena sočiva predstavljaju rizik, još veći rizik je kada sočiva dugo ostavite u očima. S obzirom da ova devojka svoje nije izvadila 6 meseci, ne samo da je spavala s njima, već je i plivala s njima. Bazeni često sadrže ovu amebu.

Doktorka Vu Džian-Liang, direktorka oftalmologije u Van Fang bolnici rekla je da nedostatak kiseonika može da uništi površinu epitelnog tkiva, stvarajući male rane u kojima se bakterije šire na ostatak oka i pružaju savršeno plodno tlo.Transplatacija rožnjače ponekada može da popravi štetu, ali rezultat je uvek neizvestan.

Keratitis izaziva bol, crvenilo očiju i zamagljen vid. Iznenađujuće bol često ne postaje intenzivniji tako da ljudi potraže pomoć tek kada je šteta učinjena.

(Iflscience.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track