ČINJENICE O KOFEINU: Ove informacije će vas razneti, još uvek ne možemo da verujemo broju 5
Foto: NASA

Pazite se s kafom

ČINJENICE O KOFEINU: Ove informacije će vas razneti, još uvek ne možemo da verujemo broju 5

Život -
Od kafe može da se umre, zavisnost je kao kod nekih ilegalnih droga, neke životinje ne reaguju baš najbolje na unos kofeina

Svako jutro popijete kafu kako biste započeli dan, ali sigurno ne znate šta ste zapravo popili i šta je kofein.Pripremili smo vam nekoliko zanimljovosti koje će vas, kao i nas, ostaviti bez teksta.

1. Ovako izgleda hemijska struktura kofeina pod elektronskim mikroskopom.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kofein će formirati prirodnim putem male kristale. Ovi kristali su veličine 0,0016 santimetara.

2. Prema nauci, ovo su najbolje vremena da se pije kafa.

Naša tela su pod kontrolom biološkog sata 24 časa dnevno, samo u određenim trenucima u toku dana smo preplavljeni kortizolom, što nas prirodno čini na oprezu, tada nam kofein nije potreban.

3. Posle vašeg prvog gutljaja kafe, potrebno je samo 10 minuta da kofein počne da "radi".

Koncentracija kofeina dostiže oko 50 odsto od maksimalne koncentracije posle samo 10 minuta i to može da ima efekat koji ste tražili. Kofein dostigne maksimalni efekat tek oko 45 minuta nakon unosa, a može da traje 3 do 5 sati u zavisnosti od vašeg organizma.

4. Ljudi nisu jedini koji vole kofein. Pčele su lude za njim.

foto omgfacts.com
foto omgfacts.com

Nektar koji može da se pronađe u nekom cveću sadrži nizak nivo kofeina. On se koristi kako bi privukao pčele stvaranjem "baza" koji je izazvan drogom i koji ih tera da se vraćaju po još. Kofein je i dobar za pčele, a to su pokazale i nedavne studije.

5. Paukovi s druge strane, ne reaguju baš najbolje.

foto: NASA
foto: NASA

NASA je testirala efekat nekoliko vrsti droga na sposobnost paukova da ispletu mreže. Poslednja fotografija prikazuje pauka na kofeinu. Oni ne mogu da svare kofein kao ljudi, tako da on ima veliki uticaj na njihovo ponašanje.

6. Možete da postanete ozbiljno zavisni od kofeina.

Kofein blokira receptore, a vaš mozak to kompenzuje tako što oh pravi još kako bi adenozin stigao do svoje mete. Na kraju, struktura vašeg mozga se menja, i trebaće vam više kafe kako biste postigli isti efekat.

7. Od mnogo kafe možete da imate opasne posledice.

Kofein stimuliše centralni nervni sistem i normalna upotreba može da prouzrokuje srednju psihičku zavisnost, kao i mnoge droge. Mnogo kofeina može da izazove ozbiljne mentalne posledice.

8. Postoje mnogi neprijatni propratni efekti kada se prestane sa uzimanjem.

Nagli prestanak ispijanja kafemože da prouzrokuje glavobolje koje traju i više od nedelju dana. Doktori preporučuju da se kafa smanjuje tokom mesec dana pre nego što je se potpuno rešite.

9. Kafa može da bude smrtonosna.

Naravno, 100 šoljica kafe u 4 sata je zaista previše, ali nije nemoguće.

(Omgfacts.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track