Kako se zaštititi od krpelja
Foto: Shutterstock

Ovi napasnici se ne smeju premazivati uljem i alkoholom

Kako se zaštititi od krpelja

Život -
U slučaju uboda, krpelja iz kože treba izvaditi što pre kako bi se smanjila mogućnost da prenese infekciju

Dolaskom prvih toplijih dana počeo je period najjače aktivnosti krpelja, a stručnjaci upozoravaju da ovi insekti, ako su zaraženi, mogu da prenesu lajmsku bolest.Zato, ako vas ne daj bože ubode, obavezno pratite da li će se pojaviti simptomi slični onima koji se javljuju kod gripa, poput umora, visoke temperature, glavobolje, mučnine, povraćanja i bolova u mišićima. Traju do osam dana, a mogu se završiti i meningitisom.Naročito treba biti oprezan u proleće i rano leto, kad su ovi insekti najaktivniji. Tada su skriveni u travi, na granama žbunja i drveća, gde vrebaju čoveka ili životinju za čije će se dlačice ili krzno uhvatiti. Nakon toga mu treba nekoliko sati hoda po telu da pronađe pogodno mesto gde će zabiti rilicu i nahraniti se krvlju. Iako probadanje kože traje desetak minuta, ono se ne oseća zbog supstance koju krpelj ima u slini a dejstvuje poput anestetika.Zato je vrlo važno da se nakon povratka sa izleta dobro pregleda svaki deo tela ne bi li se ova napast na vreme otkrila.

Pregledajte seAko se već niste zaštitili sredstvom protiv krpelja (kupuje se u apoteci), nakon boravka u prirodi detaljno pregledajte ivično područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuh i pupak.

Pinceta pomažeObičnom pincetom za čupanje dlačica obuhvatite krpelja uz kožu i laganim povlačenjem ga izvucite pazeći da mu ne oštetite telo. Ne dirajte ga golim rukama, čupajte ga sterilnom pincetom, a ne noktima, a kad ga obuhvatite, lagano ga vucite prema gore, nipošto ga ne uvrćite. Ako mu glava ostane zarivena u kožu, izvadite je dezinfikovanom iglom.Ne gušite gaKrpelja nikako ne smete naglo iščupati ni na njega stavljati neko hemijsko sredstvo ili izvor toplote (alkohol, benzin, ulje, lak za nokte, upaljena cigareta). Sve ga to može isprovocirati da se uvuče još dublje pod kožu ili da izbaci svoj crevni sadržaj i time ubrza prenošenje infekcije (ako je zaražen). Mesto uboda obavezno dezinfikujte alkoholom.

Pazite šta oblačiteDok boravite u prirodi, nosite kapu, svetlu odeću dugih rukava i nogavice uvučene u čarape.OPREZ!Ako nakon uboda osećate mučninu, bolove u mišićima, glavobolju, imate temperaturu i povraćate, hitno idite kod lekara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track