BUDITE OPREZNI NA SUNCU: Obratite pažnju na prve simptome sunčanog udara!
Foto: Thinkstock

Nimalo naivno

BUDITE OPREZNI NA SUNCU: Obratite pažnju na prve simptome sunčanog udara!

Život -
Sunčani udar je prouzrokovan direktnim, produženim delovanjem sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestuje se u vidu jake glavobolje, muke i povraćanja, umora, iscrpljenosti i temperature

Letnje vrućine i sparina povećavaju rizik od toplotnog i sunčanog udara, kao i od opekotina. Najveća opasnost je kod dece i zbog toga je bitno obratiti veliku pažnju na njihovu zaštitu. Toplotni udar nastaje zbog temperature vazduha, pogotovo ako je ona udružena sa visokim procentom vlažnosti i sa oskudnom provetrenošću prostora u kom živite. Prvi znaci bolesti javljaju se sa porastom temperature koja može da dođe i do 40-41 stepen, a manifestuje se suvom i preterano toplom kožom, jakim umorom, niskim krvnim pritiskom, vrtoglavicom, jakom glavoboljom, mukom i povraćanjem i nemirom. Osobu sa simptomima treba što pre izvesti u provetrenu prostoriju, skinuti odeću i rashladiti je hladnom vodom.

Sunčani udar je prouzrokovan direktnim, produženim delovanjem sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestuje se u vidu jake glavobolje, muke i povraćanja, umora, iscrpljenosti i temperature. Osobu sa simptomima treba skloniti sa sunca, rashladiti je i dati joj tečnosti. Ukoliko ima jake glavobolje može da se primeni i neki analgetik.Opekotine od sunca su uglavnom prvog stepena. Manifestuju se u vidu lokalnog crvenila, pojave bolova, otoka ili nastajanja mehurića. U slučajevima lakših opekotina korisno je tuširanje hladnom vodom, odnosno hladne kupke. Ne preporučuje se primena lokalnih anestetika u vidu ulja ili losiona jer imaju dehidratacijski efekat. Retki oblici raka, melanomi, najčešće nastaju na koži, ali retko se vide i u usnoj šupljini, jednjaku, anusu, materici, moždanim opnama i mrežnjači.

Ovo se najčešće dešava osobama između 40 i 60 godina. Zabeleženo je zabrinjavajuće povećanje učestalosti ovoga tumora, posebno na nogama žena, iznad pojasa kod muškaraca i na rukama u oba pola. To povećanje učestalosti pripisuje se rastućem obožavanju preplanulog tena uz jako sunčanje za vreme toplih meseci.Bitnu kliničku važnost imaju: rano prepoznavanje zloćudnih melanoma pre nego što oni prodru duboko i steknu mogućnost metastaziranja i najveća dubina prodora tumora. Najbitnije je rano prepoznati ovaj problem, a upozoravajući znakovi su promene u veličini, obliku i pigmentaciji. Mnogo ih je teže razlikovati od displastičnih nevusa i obično je potrebna biopsija.Rano prepoznavanje je presudno važno jer, kada takve promene postanu invazivne, moraju se svrstati među najpodlije zloćudne tumore koji doslovno celo telo mogu zasuti metastazama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track