NEVEROVATNO OTKRIĆE: Da li možete da izgubite vid ako ne vadite kontaktna sočiva?

Istraživanje

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Da li možete da izgubite vid ako ne vadite kontaktna sočiva?

Život -
Bakterijska infekcija se razvila na rožnjači kao, tako da je ameba imala dovoljno hrane da napravi koloniju

Zvuči kao urbani mit, ali nažalost to nije slučaj. Lian Kao, tajvanska studentkinja je oslepela kao rezultat sopstvenog nemara. Ona nije skidala šest meseci usled čega su joj amebe pojele oči, piše National Geographic.rs

Prostor između kontaktnih sočiva i oka idealan je za mikroorganizme koji ne vole da dišu kiseonik, i još gore, koje vole da se hrane rožnjačom. Akantameba (Acanthamoeba) predstavlja glavnu pretnju, a u slučaju nesrećne Kao, šest meseci neskidanja sočiva, dalo joj je dovoljno vremena da se razvije.

Akantameba se ne hrani direktno ljudskim tkivom. Umesto toga, ona jede bakterije. Bakterijska infekcija se razvila na rožnjači Kao, tako da je ameba imala dovoljno hrane da napravi koloniju. Potom se zarila dublje u Kaoine oči kako bi došla do bakterija koje žive dublje.

Akatamebski keratitis, kako se zove stanje, može se dogoditi kada se kontaktna sočiva ne čiste kako treba. Čistači sočiva su povučeni sa tržišta nakon što su potencijalne nosioce izložili infekciji akantamebom zbog nepravilne dezinfekcije.

Foto profimedia
Foto profimedia

Iako sočiva koja nisu očišćena predstavljaju rizik, držanje sočiva i njihovo neskidanje je još veća opasnost. Kao navodno nije skidala svoja sočiva šest meseci i ne samo što je spavala s njima, već je i plivala. Budući da bazeni često sadrže akantamebe, to je samo povećalo rizik.

Doktor Vu Đijan-Lijang, direktor oftamologije bolnive Van Fang izjavio je: "Nedostatak kiseonika može da uništi površinu epitelnog tkiva, stvarajući sićušne rane u koje bakterija može veoma lako da uđe, šireći se u ostatak oka i praveći sebi idealno mesto za dalji razvoj."

Transplantacija rožnjače može ponekad da popravi štetu, ali je uspeh uglavnom nepouzdan zbog toga što je veoma teško ukloniti infekciju jednom kada se desi.

Akantamebski keratitis uzrokuje bol, crvenilo oka i zamućen vid, ali iznenađujuće, bol vrlo često nije dovoljno intenzivan da bi ljudi potražili pomoć, pre nego što je šteta već učinjena. Pranje ruku pre menjanja sočiva je takođe bitna linija odbrane od ove nesreće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track