Najnovije vesti

KONAČNO ISTINA: Evo šta će vam se dogoditi ako progutate žvaku!
Foto: Profimedia

Otkriveno

KONAČNO ISTINA: Evo šta će vam se dogoditi ako progutate žvaku!

Zdravlje
Tačno je da se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu probavljivi, ali želudac čoveka svakodnevno prima određene količine neprobavljive hrane

Koliko su tačne priče koje su vam roditelji od detinjstva pričali da će vam se creva zalepiti ukoliko progutate žvaku?

A vi ste je sigurno bar jednom progutali, ako ne s namerom, onda bar slučajno. I šta se onda sa njom dogodilo? Da li je zalepila creva, želudac, da li će trebati čitavih sedam godina da je organizam svari i izbaci? Evo istine...

Istina je nešto drugačija. Tačno je da se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu probavljivi, ali želudac čoveka svakodnevno prima određene količine neprobavljive hrane, pa to samim tim nije neobično, niti opasno po život.

U trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji ne mogu da budu probavljeni ostaju u telu sve dok se ne želudac ne izbori sa tim, a potom se, posle određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Međutim, da priče o štetnom uticaju progutanih žvaka nisu samo mit svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u istom trenutku može da stvori probleme s varenjem, naročito kod male dece.

Ovo se naravno dešava vrlo retko, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija lekara.

Tako da, sledeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete – vaš želudac će se sasvim uspešno izboriti sa tim!

Foto profimedia
Foto profimedia

(Korisno.net)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...