Najnovije vesti

5 DANA KRVARENJA IZ SVIH OTVORA NA TELU: Ne želite da sretnete ovu zelenooku zmiju!
Foto: Wikipedia

Napada sa drveta

5 DANA KRVARENJA IZ SVIH OTVORA NA TELU: Ne želite da sretnete ovu zelenooku zmiju!

Zdravlje
23:52h
Ova zelenooka zmija je stvarno "delotvorna". Smrtonosnija je od zloglasnih kobri i mambi

Karl P. Šmit, proslavljeni herpetolog 1957. proučavao je mladunče zmije boomslang (na afrikaansu zmija s drveta, lat. Dispholidus typhus).

Ugrizla ga je za prst, nali on je nastavio kao da se ništa nije dogodilo. Boomslang je neotrovan. Barem se do tada to mislilo. Sledeći dan, Šmit je umro od srčanog zastoja i teškog krvarenja u mozgu.

Za ovu zelenu zmiju dugo se verovalo da je neopasna jer su joj zubi s otrovom u zadnjem delu usta, pa kako bi ga uštrcala mora da otvori čeljust čak 170 stepeni.

Osim toga, jedina je otrovnica u svojoj porodici, pa niko nije očekivao da je toliko ubistvena. A zaista jeste – zmijski otrovi uglavnom funkcionišu na jedan od dva principa – neurotoksini parališu ili skroz uništavaju živce, a hemotoksini uništavaju crvne krvne ćelije, proces zgrušavanja i tkivo.

A ova zelenooka zmija je stvarno delotvorna. Smrtonosnija je od zloglasnih kobri i mambi. I mladunče ima dovoljno otrova da odrasli muškarac počne krvariti iz desni, nosa, i svih ostalih telesnih otrova. Ponekad žrtva poplavi jer se organi raspadaju i krvare ispod kože. I tako pet dana - njen otrov deluje sporo.

Jedina uteha je to da živi u subsaharskoj Africi i da je prilično blaga i nimalo agresivna.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(IFLScience/Danas.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...