DO SADA SMO RADILI POGREŠNO: Ne čistite uši štapićima, evo i zbog čega!
Foto: Profimedija

Budite oprezni

DO SADA SMO RADILI POGREŠNO: Ne čistite uši štapićima, evo i zbog čega!

Život -
Smola oblaže kožu ušnog kanala i čini je masnijom, vlažnom i elastičnom, svojim mirisom odbija bube, a pruža i određenu zaštitu protiv bakterija, gljiva i vode

Uši imaju svoj higijenski proces, čišćenjem i stavljanjem stranih predmeta u uho vi narušavate prirodni proces vašeg tela, a potencijalno možete i da se povredite.Čišćenjem ušiju vi uklanjate cerumen (smola), a cerumen održava higijenu uha, stvara zaštitni sloj. To je savršen prirodni zaštitnik od upala i infekcija. Kada čistimo smolu, smanjujemo prirodnu odbranu. Tada je svaki kontakt sa vodom potencijana opasnost od infekcije. Smola oblaže kožu ušnog kanala i čini je masnijom, vlažnom i elastičnom, svojim mirisom odbija bube, a pruža i određenu zaštitu protiv bakterija, gljiva i vode.

NEGATIVAN UTICAJ PAMUČNIH ŠTAPIĆA ZA UŠI:Uklanjanjem cerumena možete ozbiljno da naškodite prirodnoj regulaciji organizma i potencijalno ugrozite vaš sluh. Kada koristite pamučne štapiće za uši, vi na taj način vosak potisnete još dublje u ušnu školjku, a to može da dovede da oštetite i bubnu opnu. Takođe, tim potezom gljivice i bakterije koje se nalaze u spoljnom delu uha možete dovesti do unutrašnjeg uha što će izazvati niz infekcija i upala.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

KAKO DA SE IZBORITE SA „PRLJAVIM” UŠIMA:

Ukoliko imate osećaj da vaše uho luči previše cerumena ili da imate previše masti u ušnoj školjki treba da posetite lekara i on će naći najbolje rešenje za vaš problem. Nikako sami ne preuzimajte ulogu lekara i ne posežite za alternativnim metodama bez saveta sa lekarom.

KADA JE VREME DA SE OBRATITE LEKARU:

* bol u uho* oslabljen sluh* svrab* neprijatan miris

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track