DOBRO JE ZNATI: Na vreme sprečite Alchajmerovu bolest

Male promene mogu poboljšati život

DOBRO JE ZNATI: Na vreme sprečite Alchajmerovu bolest

Život -
Uposlite mozak tako što ćete rešavati ukrštene reči, svakodnevno se bavite fizičkom aktivnošću i vodite računa šta jedete

Simptomi Alchajmerove bolesti, iako retko, mogu se javiti i u četrdesetim godinama, a neki od njih su sve češće zaboravljanje važnih stvari, nemogućnost orijentacije u poznatom okruženju, loše upravljanje novcem...Istraživanje je pokazalo da se usvajanjem određenih zdravih životnih navika može smanjiti rizik od kasnijeg razvoja ove bolesti.Brinite o srcuVisok krvni pritisak i visok nivo holesterola mogu da unište arterije i izazovu bolesti srca, srčani udar, moždani udar, a povezani su i s Alchajmerovom bolešću.Održavajte kilažuUkoliko jedete u normalnim količinama i redovno vežbate, održavanje zdrave kilaže neće biti nemoguć cilj. Uvek imajte na umu da gojaznost dvostruko uvećava šansu od razvoja Alchajmera, a prekomerna telesna težina povećava rizik i od pojave dijabetesa tipa 2.

Okrenite se zdravoj mediteranskoj ishraniŠto manje konzumirate brzu hranu, to bolje. Praktikujte mediteranski stil ishrane, koji podrazumeva mnogo ribe, maslinovo ulje, integralne žitarice, voće i povrće bogato antioksidansima i svakodnevno unosite vitamin D3.

Vežbajte

Brojna istraživanja došla su do istog zaključka - fizička aktivnost štiti mozak i svakodnevna šetnja smanjuje rizik od Alchajmera za čak 40 odsto. Ukoliko dosad niste voleli da šetate, ovo je dovoljno jak razlog da se već danas pokrenete!Rešavajte mozgalice i ukrštene rečiUkrštene reči, osmosmerke, sudoku i mozgalice su sjajne jer stimulišu centar za pamćenje u mozgu i tako um čine oštrim. Zato ovaj vid zabave uključite u svoju svakodnevnu rutinu jer vam može biti samo od koristi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track