OPREZ: Ne skačite u vodu zagrejani
Foto: Shutterstock

Obavezno se pokvasite pre nego što zaplivate

OPREZ: Ne skačite u vodu zagrejani

Život -
Naglo izlaganje vrućeg organizma hladnom moru ili bazenu može da izazove trenutni srčani zastoj

Konačno ste na zasluženom godišnjem odmoru, ležite potpuno relaksirani na plaži, sunčate se, čitate neku dobru knjigu i uživate u šumu talasa...Međutim, u jednom trenutku temperatura postaje toliko neizdrživa i razmišljate da se istog trenutka bućnete u more kako biste se momentalno rashladili. Odmah odustanite od ove ideje jer može biti pogubna za vaše zdravlje.Pored ovoga, donosimo vam spisak još nekih stvari na koje morate da obratite pažnju na letovanju.Grčevi u vodiDo grča dolazi kada mišić nije dovoljno istegnut i zagrejan. Ukoliko vam se to dogodi u vodi, prvo se dovedite u stanje plutanja, rukom dohvatite prste na stopalu i istegnute mišić. Kada to uradite, nemojte odmah krenuti u aktivnost, već plutajte i dalje da se mišić još malo opusti.

Morske struje i dubinaOpasnost predstavljaju i morske struje i dubine. Ako niste dobar plivač, nemojte plivati tamo gde se ne osećate sigurno. Decu uvek držite na oku i ne puštajte ih da sami plutaju na dušecima, naročito kada duva vetar, jer ih struja može povući na pučinu.Temperaturni šokVisoke temperature zagrevaju telo, a u želji za rashlađenjem kupači neretko direktno s plaže skaču u hladno more ili bazen, što može da bude pogubno za srce i krvne sudove (naročito kod ljudi koji boluju od kardiovaskularnih bolesti) jer su najviše na udaru ovako šokantne temperaturne razlike.Skočite li sa zagrejani od sunca naglo u vodu, organizam može da doživi veliki šok. A evo i zašto - na suncu se cirkulacija uspori, a krvni sudovi se rašire. Ako naglo uskočite u hladnu vodu, krvni sudovi će se naglo skupiti, a ta nagla kontrakcija poteraće veliku količinu krvi kroz njih. Srce zbog velike količine krvi koja u tom trenutku dospe do njega može da doživi šok, čak i infarkt.Kako biste izbegli bilo kakve zdravstvene probleme i situacije opasne po život, pre nego što uđete u vodu, pokvasite se pod tušem ili se postepeno rashladite vodom u plićaku.

Hladni napici i sladoled

Namirnice koje rashlađuju i koje obožavamo mogu biti kobne za grlo. Ako ih konzumiramo brzo i u velikim količinama, mogu da iziritiraju grlo i izazovu temperaturni šok. Zato se nemojte iznenaditi ako nakon neumerenog rashlađivanja ovom poslasticom dobijete upalu grla, pa se letovanje pretvori u bolovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track