OPREZ: Čest unos antibiotika okidač za dijabetes?
Foto: Shutterstock

Još jedan razlog za oprez sa medikamentima

OPREZ: Čest unos antibiotika okidač za dijabetes?

Život -
Dok je broj antibiotika povezan s povećanim rizikom od pomenutog tipa dijabetesa, naučnici kažu kako poseban naglasak treba staviti na antibiotike uskog spektra,

Što je veći broj antibiotika koje pojedinac godišnje koristi, to je i veći i rizik da ta osoba oboli od dijabetesa tipa dva, pokazalo je novo istraživanje danskih naučnika, objavljeno u stručnom časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Za potrebe istraživanja dr Kristijan Halundbe Mikelsen i njegovi saradnici iz bolnice Gentof koristili su podatke danskog nacionalnog zdravstvenog registra. Tim je pratio korisnike antibiotika, njih više od 170.000 sa dijagnozom dijabetesa tipa dva, zajedno sa 1,3 miliona Danaca koji ne boluju od tog oboljenja. Istraživači su došli do zanimljivih podataka - antibiotici su češće prepisani obolelima od dijabetesa tipa dva. U brojkama, to znači da su dijabetičari godišnje koristili 0,8 antibiotika, dok su osobe bez tog stanja medikamente koristile 0,5 puta.Dok je broj antibiotika povezan s povećanim rizikom od pomenutog tipa dijabetesa, naučnici kažu kako poseban naglasak treba staviti na antibiotike uskog spektra, odnosno one koji su efikasni protiv specifičnih bakterija, kao što je penicilin V (fenoksimetilpenicilin).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track