ON MOŽE DA VAS UBIJE, A VI NJEGA NE SMETE: Ako ubijete ovog insekta, možete zaglaviti robiju
Foto: Profimedia

Oprez

ON MOŽE DA VAS UBIJE, A VI NJEGA NE SMETE: Ako ubijete ovog insekta, možete zaglaviti robiju

Život -
Ako ubijete ovog opasnog insekta bilo to čak i u samoodbrani, preti vam kazna do dva miliona dinara. Ako ne platite na vreme, onda pravac - u zatvor

U Srbiji je trenutno najezda stršljena čiji ubodi mogu biti kobni, ali malo ko zna da ako se ovaj insekt ubije, bilo to čak i u samoodbrani, preti kazna od 500.000 do dva miliona dinara!

Stršljen je, naime, u Srbiji zaštićena vrsta koja se ne sme ubijati.

Pored toga, ovaj najveći neprijatelj pčela koji je bitan zbog održavanja ekološke ravnoteže, nalazi se i na crvenoj listi ugroženih vrsta.

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dr Dragana Despot objašnjava da je zaštita stršljena, kao i drugih životinja, regulisana Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

"Kazne, ukoliko vas neko vidi i prijavi da ste ubili stršljena ili neku drugu zaštićenu vrstu, regulisane su Zakonom o zaštiti prirode", kaže dr Despot.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Član 74 tog dokumenta, koji propisuje mere zaštite strogo zaštićenih divljih vrsta, u stavu 3 doslovce kaže da je zabranjeno:

"Hvatati, držati i ubijati, strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja, odmaranja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa…"

Ukoliko neko postupi suprotno ovim odredbama, odnosno preduzme radnje kojima se mogu ugroziti strogo zaštićene vrste biljaka, životinja, gljiva i njihovih staništa, biće po članu 126 Zakona o zaštiti prirode kažnjen sa 500.000 do dva miliona dinara.

Oni koji nemaju novca da plate kaznu, razume se, završiće u zatvoru.

Stršljeni su, trenutno, veoma aktivni jer spremaju hranu za zimu, a u tome ih ometa prisustvo ljudi, koji su u blizini voćki koliko i oni.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

To ih iritira pa postaju agresivni, zbog čega napadaju ljude, piše Telegraf.

Podsetimo, početkom avgusta posle ujeda stršljena umro je Đoko Radovanović (45) iz Srezojevaca kod Gornjeg Milanovca, a prethodnog vikenda, ubod čak četiri stršljena preživeo je Bojan Đorđević (53) iz rudničkog sela Ljutovnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track