Bezbolno rešenje za oralne probleme: Holivudski zdrav osmeh do kraja života
Foto: Thinkstock

Sve o metodi stavljanja non-prep vinira

Bezbolno rešenje za oralne probleme: Holivudski zdrav osmeh do kraja života

Život -
Savremena metoda postavljanja navlaka na zube ne podrazumeva njihovo brušenje, što je dosad bio slučaj, pa je samim tim manje invazivna, a pruža mnogo više nego što mogu dosadašnje tehnike

Kažu da je, kada prvi put vidite neku osobu, potreban samo delić sekunde da o njoj steknete mišljenje i da se ono, bez izuzetka, bazira na karakteristikama lica. Pritom je dokazano da osmeh ima dominantnu ulogu kada je u pitanju taj prvi utisak koji ostavljamo na druge osobe. On ima uticaj na to da li nekoga doživljavamo kao privlačnog, ali i mnogo više od toga - u psihološkom smislu karakteristike osmeha povezuju se sa uverenjem o tome da je neka osoba inteligentna, uspešna, druželjubiva, osećajna.Upravo iz tog razloga sve veći broj ljudi ulaže veliki trud u lepotu, ali ono što je najvažnije, i u zdravlje zuba. Jer uvek treba imati na umu da to što osobe koje na prvi pogled imaju lep osmeh ne znači i da one redovno i na pravilan način održavaju oralnu higijenu.

Dr Kurir je istraživao na koji način se može postići to da svako može da ima osmeh poput holivudskih zvezda, a da uz to sačuva kvalitet svojih prirodnih zuba i samo ih unapredi. Tako smo otkrili metodu stavljanja takozvanih non-prep vinira, čije postavljanje ne podrazumeva brušenje stalnih zuba pacijenata. Ono predstavlja jednu od najsofisticiranijih metoda unapređenja osmeha, koja je sada dostupna i u Beogradu.- Zubne navlake najbolji su način za postizanje estetskih rezultata, ali ranije se podrazumevalo da je zube pre toga potrebno pripremiti za njihovo postavljanje tako što bi se izbrusili. To je trajan i ne baš prijatan proces, koji može da ošteti zube i desni. Srećom, danas je tehnologija toliko uznapredovala da je postalo moguće postići dugoročne estetske i funkcionalne rezultate koji ne zahtevaju toliko invazivne zahvate - istakao je Nemanja Mihaljčić, viši zubni tehničar - protetičar.

Prema njegovim rečima, stara škola stomatologije možda smatra da je greh intervenisati na zdravim zubima, ali savremeno mišljenje uzima u obzir to da su psihološke posledice čovekovog nezadovoljstva svojim osmehom nešto što dokazano utiče na samopouzdanje, a samim tim i na sve bitne aspekte života i odnosa s ljudima.- Pored toga, treba uzeti u obzir da stavljanje non-prep vinira ima i zdravstvene benefite. Naime, oni imaju zaštitnu funkciju, a s obzirom na to da ne podrazumevaju brušenje stalnog zuba pacijenta, obezbeđuju njegovu dugotrajnost. U slučaju da se sa zubom nešto dogodi, poput, recimo, karijesa, vinir se jednostavno uklanja radi popravljanja i bez problema se zamenjuje novim - naglasio je Mihaljčić i dodao da je procedura postavljanja non-prep vinira potpuno bezbolna, a da su njeni rezultati trajni i zagarantovani.- Samopouzdanje koje pruža blistav osmeh nezamenljivo je i nenadoknadivo. Godinama su pacijenti morali da žive samo s mogućnošću ispravljanja zuba, ali ne i korekcije njihove pozicije, oblika, veličine i boje. To je bilo moguće samo u slučajevima ako se podvrgnu invazivnoj metodi. Na sreću, to se danas promenilo - rekao je Mihaljčić.

Samo adekvatna higijenaVEK TRAJANJA NEOGRANIČENVinire može staviti osoba bilo koje starosne dobi, podrazumeva se sa stalnim zubima.- Vek njihovog trajanja je neograničen, a potrebno je samo redovno održavati higijenu i koristiti konac za čišćenje zuba, kao i poslušati sve savete stomatologa i zubnog tehničara - naveo je sagovornik Dr Kurira.

Priprema je najvažnijaPRE VINIRA NEOPHODNE POPRAVKE, ČIŠĆENJE KAMENCA, OTKLANJANJE UPALE DESNI...Non-prep viniri nipošto se ne smeju postavljati pacijentima kod kojih nije zadovoljen takozvani paradontološki status. On, prema rečima Nemanje Mihaljčića, podrazumeva detaljne preglede i provere.- Prilikom provere paradontološkog statusa, to jest provere zdravlja desni, veoma je bitno utvrditi da li postoji neka upala ili takozvani dentalni plak, koji se sakuplja u džepovima zuba i podrazumeva razmožavanje bakterija unutar njih. U svakom slučaju, neophodno je primeniti i ultrazvučno uklanjanje kamenca, što se svakako podrazumeva u sklopu pripreme zuba za određenu terapiju. Ukoliko se ne bi išlo tim redosledom, mogle bi nastati komplikacije i još veći upalni procesi - objasnio je Mihaljčić.

ČinjeniceU ČEMU JE PREDNOST NOVE TEHNOLOGIJE- fasete bez brušenja napravljene su od mnogo tanje, ali čvršće legure porcelana- glavna prednost u odnosu na klasične porcelanske fasete jeste u tome što se zubi ne bruse- „ljuspica“ se lepi direktno na zub, što obezbeđuje jaku vezu i trajnost- u slučaju da je potrebna priprema (u zavisnosti od strukture zuba pacijenta), u pitanju su minimalne korekcije, za koje čak nije potrebna ni anestezija- i u tim slučajevima struktura zuba ostaje netaknuta, kao i desni- fasete bez brušenja se zbog tih karakteristika mogu i skinuti bez posledica po zube, samo ukoliko pacijent to poželi (što ranije nije bio slučaj, kada su zubi isključivo brušeni radi postavljanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track