BORAC PROTIV RAKA, ALCHAJMERA I KATARAKTE: Kuvani kukuruz ima zaštitničke moći!
Foto: Profimedia

Zdrava hrana

BORAC PROTIV RAKA, ALCHAJMERA I KATARAKTE: Kuvani kukuruz ima zaštitničke moći!

Život -
Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza oslobadaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala

Kada biramo namirnice bogate antioksidantima, za koje se veruje da štite od raka i drugih bolesti, obično pomislimo na egzotično voće i povrće.

Ali, dokazano je da su i žitarice, naročito kukuruz, bogate antioksidansima.

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja cuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga.

Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza oslobadaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala.

To povećava antioksidativnu moć kukuruza. Iako u kukuruzu možemo uživati tokom cele godine, onaj koji jedemo s pocetkom jeseni sadrži najviše hranljivih materija.

Mišljenje mnogih je da je sirovo povrće zdravije od kuvanog, ali to ne važi za kukuruz. Prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.

Antioksidansi su molekuli koji pomažu organizmu u odbrani od štetnih slobodnih radikala i tako štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alchajmerove bolesti.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track