PRVO PACOVI PA ONDA LJUDI: Naučnici napravili digitalni mozak glodara
Foto: Profimedia

Prave kiborge

PRVO PACOVI PA ONDA LJUDI: Naučnici napravili digitalni mozak glodara

Život -
Iako je ovo tek početak, da bi mogli da simuliraju ljudski mozak, naučnici će morati da naprave mrežu od 86 milijardi ćelija

Grupa od 82 istraživača je radila na projektu nazvanom Blu brein prodžekt, koji uključuje digitalnu rekonstrukciju i simulaciju male sekcije glodarskog mozga zvanog neokorteks. Ovaj model je tako prefinjen da može da imitira moždane aktivnosti kao pri dodirivanju glodarskih brkova. Naučnici su rekli da je njihova virtuelna demonstracija uma tip tehnologije od koje bi se jednog dana mogao konstruisati veštački ljudski mozak.

"Ovo je prva rekonstrukcija neokorteksa što znači da smo na putu da izgradimo veći deo mozga", rekao je Henri Markram, direktor projekta. Simulacija glodarskog mozga je mapa 31.000 ćelija, koje povezuje 40 miliona sinapsa, omogućavajući komunikaciju. Iako je ovo tek početak, da bi mogli da simuliraju ljudski mozak, naučnici će morati da naprave mrežu od 86 milijardi ćelija.

Source: Cute Pet Rats Playing in Packing Peanut Box by redyoshi on Rumble

"Jedan od najvećih razloga zašto ne možemo da razumemo kako mozak funkcioniše je zato što ne možemo da ga mapiramo", završio je Markam.

(Mirror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja