Bol nestaje pritiskom na 4 tačke
Foto: Shutterstock

Bol nestaje pritiskom na 4 tačke

Život -

Postoje tačke na našem telu pomoću kojih, delujući pritiskom ili masažom, možemo ublažiti određeni simptom ili otkloniti bol. Sve što je potrebno da znamo jeste gde se nalazi neka tačka i kako je treba tretirati.Tačke za akupresuru poređane su duž 14 meridijana, koji ne odgovaraju nijednom fiziološkom procesu ili anatomskoj strukturi tela. Na svakom meridijanu nalaze se akupresurne tačke, koje su povezane s jednim ili više vitalnih organa. Stimulišući ih masažom, grejanjem ili iglama, može se povratiti unutrašnja ravnoteža i ublažiti tegobe. Akupresura koristi iste tačke kao i akupunktura, ali se kod ove tehnike one tretiraju pritiskom prsta ili šake, dok se u akupunkturi stimulišu ubadanjem iglica.Glavobolja Ova tačka može vam ublažiti glavobolju, posebno ako je izazivaju poremećaj probave i napetost (osim u slučaju da ste trudni). Obuhvatite palcem i srednjim prstom deo šake između kažiprsta i palca na drugoj ruci i pronađite udubljenje. Pritisnite i kružite preko te tačke vrhom palca, a srednjim prstom pravite otpor. Zatim ponovite s drugom rukom.

PMSPredmenstrualni sindrom može izazvati razna stanja, od razdražljivosti do snažnog bola u donjem delu leđa i stomaka. Postavite palac tri prsta iznad gležnja sa unutrašnje strane noge, pritisnite tačku koja može biti vrlo bolna i kružite oko nje da biste pospešili krvotok. Pritikajte četiri sekunde pa pustite. Ponovite 10 puta triput dnevno.

Bol u kolenuMnogi ljudi povremeno osete bol u kolenima, često praćen otokom, pogotovo pri promeni vremena. Pritisak na ivični deo desnog dlana, na liniju od korena šake pa naviše do polovine dlana, prema malom prstu, doneće vam veliko olakšanje. Pritiskajte snažnim pokretom od korena nagore. Ponovite 10 puta u jednom tretmanu, a to možete raditi i više puta u toku dana.

Ukočen vratUkočen vrat može biti posledica nepravilnog držanja ili dugog sedenja i može prouzrokovati glavobolju. Jedino što vam je potrebno jeste da vas neko dobro „izgnječi“. Počnite od vrata i idite duž oba ramena. Oslonite se savijenim prstima, a palčevima kružnim pokretima gnječite mišiće trapezijuse. Tamo gde su osetljivi, smanjite pritisak i proširite krugove. Masaža traje 5-10 minuta.

Pripremila : Vesna Stanimirović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track