MOZAK ŽENE I MUŠKARCA ISTI: Američki naučnici tvrde da ljudski mozak nema pol
Foto: Profimedia

Njegova veličina varira od pojedinca do pojedinca

MOZAK ŽENE I MUŠKARCA ISTI: Američki naučnici tvrde da ljudski mozak nema pol

Život -
Često se kaže da su žene emotivnije, osetljivije od muškaraca, kao i da više od njih saosećaju sa drugima. Dugo se ovo verovanje temeljilo na naučnim studijama prema kojima je hipokampus, struktura u obliku potkovice smeštena duboko u mozgu i odgovorna za emocije i pamćenje, razvijeniji kod žena.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Studija nemačkog Oftalmološkog društva je 2009. godine time objasnila zašto žene imaju niži prag bola i češće plaču od muškaraca - 30 do 64 puta godišnje, dok jači pol pusti suzu tek šest do 17 puta u toku jedne godine. Da bi proverio ovu tvrdnju, tim neurologa sa Medicinskog fakulteta "Rozalind Frenklin" Univerziteta u Čikagu ispitivao je deo mozga zadužen za osetljivost, detaljno proučivši sva istraživanja koja su radjena na tu temu. Njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Neurolmage, pokazuju da ne postoji nikakva razlika u veličini izmedju mozga muškarca i mozga žene.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

"Anatomske razlike izmedju muškaraca i žena često se koriste da bi se opravadale pojedine predrasude", izjavila je dr Liz Eliot, profesorka neurologije na čikaškom univerzitetu i vodja istraživanja. "Na osnovu naše analize, kojom je obuhvaćeno 76 istraživanja s učešćem više od 6.000 ljudi, došli smo do zaključka da su te razlike minimalne, štaviše beznačajne", navela je ona.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Analizom mnoštva podataka, tim dr Eliot je konstatovao da ne postoji nikakva značajnija razlika u veličini hipokampusa izmedju muškaraca i žena. Ona varira od pojedinca do pojedinca, a ne u zavisnosti od pola. "Treba biti veoma obazriv prema pseudonaučnim studijama koje ne obuhvataju više od 15 do 20 volontera. Njihovi rezultati su često varljivi", zaključila je američka naučnica.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track