ZNATE LI ŠTA JE AUTOAMPUTACIJA? Neobjašnjiva bolest za koju još uvek nema leka
Foto: Profimedia

Oboljenje iz 19 veka

ZNATE LI ŠTA JE AUTOAMPUTACIJA? Neobjašnjiva bolest za koju još uvek nema leka

Život -
U moru pomalo bizarnih medicinskih fenomena, autoamputacija je svakako jedna od čudnijih, tim više jer je medicinski neobjašnjiva

O bolesti danas poznatoj pod imenom dactylolysis spontanea prvi je puta u medicinskim časopisima pisao Silva Lima 1867. godine kada je još bila poznata pod imenom ainhum.

Od tada do danas mnogo je slučajeva zabeleženo, ali nijedan do sada nije objašnjen.

Što se događa prilikom autoamputacije?

Na bazi malog prsta noge prvo počne da se stvara nešto poput male gumice. Uobičajeno je da se gumica pojavi na oba mala prsta istovremeno. Postepeno se gumica smanjuje i steže oko malog prsta koji zbog toga natekne.

Mali prst počinje da boli, ali osoba je osim toga savršeno zdrava. Gumica se sve više steže, a oboleli može samo da gleda kako mu se kost prsta lomi pod pritiskom gumice. Mali prst pred kraj oboljenja bude jedva povezan s stopalom.

Na kraju i taj deo bude slomljen i prst jednostavno otpadne.

Oboljenje može da traje i godinama, a leka za sada nema i jedino što se može uraditi, to je da se požuri sa amputacijom i rezanjem prsta.

Niko ne može da objasni zašto se fenomen pojavljuje, a jedino što se zna je da je učestaliji u tropima i među ljudima poreklom iz Afrike.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track