I OVO POMAŽE: Homeopatijom  protiv nesanice i anksioznosti
Foto: Shutterstock

I OVO POMAŽE: Homeopatijom protiv nesanice i anksioznosti

Život -
Homeopatski lekovi stabilizuju mentalne, emotivne i fizičke procese, čime vraćaju telo u ravnotežu koja je bila poremećena bolešću

Ključni povod da uopšte počnem da se bavim homeopatijom bilo je saznanje da je klasična medicina neuspešna u lečenju pojedinih oboljenja. Takođe, ona nema dovoljan uvid u kompletnu ličnost pacijenta, u njegove emocije, mentalno stanje, porodičnu i radnu okolinu, tj. u aspekte ličnosti koji znatno utiču na nastanak bolesti i čije zanemarivanje može otežati ili onemogućiti izlečenje – kaže prim. dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i diplomirani homeopata, načelnica Odeljenja posebnih medicinskih programa KBC „Bežanijska kosa“ u Beogradu. Naša sagovornica smatra da bi, poput homeopatije, i svaka druga medicinska terapeutska grana trebalo da ima takav pristup lečenju koji podrazumeva lečenje bolesnika, a ne bolesti.Mnogo faktora– Homeopatski lekovi imaju dinamičko dejstvo, jer u organizmu uspostavljaju energetsku ravnotežu i na taj način stabilizuju vitalitet pacijenta odnosno njegove mentalne, emotivne i fizičke procese. Jednom rečju, vraćaju organizam u optimalnu ravnotežu koja je u bolesti bila poremećena – navodi dr Bajić Bibić. Ona objašnjava da balansiranje energije i ozdravljenje najviše zavise od „vitalne sile“ pacijenta, to jest sposobnosti njegovog organizma da povrati zdravlje. Kako kaže, na vitalnu silu utiču mnogi faktori: genetika, stres, ishrana...– Zdravlje zavisi od više komponenti, što znači da postoji odgovornost pacijenta u smislu da svoj život tako uskladi da bi homeopatskom leku omogućio što bolji efekat. Neko ko neuredno živi, hrani se loše, neumereno puši, ne odmara se dovoljno, ne može očekivati optimalan efekat homeopatskog leka – ističe doktorka.Homeopatski lekovi su biljnog, mineralnog i životinjskog porekla. To su supstance koje u svom osnovnom, koncentrovanom obliku većinom nemaju lekovito dejstvo, međutim, posebnom farmaceutskom procedurom od njih nastaju lekoviti pripravci koji su osnova za homeopatsko lečenje.

Smiruje napetost– Mnoga oboljenja iz različitih medicinskih domena mogu da se leče homeopatski. Na prvom mestu to su psihosomatska oboljenja (prouzrokovana prevashodno psihičkim poremećajima koji su se odrazili na funkcionisanje organa, uz mogućnost kasnijeg oštećenja), kod kojih konvencionalna terapija često ima ograničen efekat, a pacijentu predstavljaju veliki problem. Homeopatija ima velikog uspeha u lečenju bronhijalne astme, alergijskih oboljenja, anksioznih poremećaja. Meni se najčešće i obraćaju pacijenti sa simptomima anksioznosti, koji se žale na stalnu napetost, nervozu, osećaj pritiska, nesanicu, „kratak fitilj“. Kod takvih pacijenata homeopatski razgovor i lek imaju blagotvorno dejstvo – objašnjava dr Bajić Bibić, koja je i jedan od osnivača Sekcije za homeopatiju Srpskog lekarskog društva.Tekst Katarina Martić

Kako se postavlja dijagnozaPACIJENT SE POSMATRA KAO CELINAKod homeopate pacijenti obično dođu sa već postavljenom dijagnozom. Međutim, za homeopatsko lečenje to nije apsolutno presudno, jer homeopata s pacijentom prvo obavlja iscrpan razgovor, dva sata i duže, uz uvažavanje svih ostalih medicinskih nalaza i procedura. U toku razgovora homeopata pokušava da sazna sve psihičke, fizičke i mentalne karakteristike pacijenta, tj. njegove tegobe, lični stav i doživljaj sveta. Nakon toga homeopata na osnovu svih dobijenih podataka određuje lek po principu individualnosti, koji „pokriva“ ukupnu sliku pacijenta. Osnovni postulat homeopatskog lečenja jeste: posmatrati pacijenta kao celinu. Naime, organizam je nedeljiv, uvek se ponaša kao celina bez obzira na trenutnu simptomatologiju te bi, shodno tome, medicinski pristup svakom čoveku trebalo da bude sagledan iz tog aspekta. To je tzv. holistički princip koji se, nažalost, uglavnom izgubio u savremenoj medicinskoj praksi.Šta kažu činjenice...To je naučno zasnovana medicinska metoda koja podstiče prirodne sposobnosti organizma na putu izlečenja.Polazi od toga da su sva stanja poremećenog zdravlja odraz poremećene ravnoteže u čoveku.Homeopatskim lekom stimuliše se deblokada poremećenih zdravstvenih vektora unutar biofizičkog i biohemijskog prostora.Godine 2002. osnovana je Sekcija za homeopatiju pri Srpskom lekarskom društvu, a 2007. homeopatija je zakonom priznata u našoj zemlji.Za iskusnog lekara – homeopatu ne postoji nikakav problem u vezi s kombinovanjem alopatske (klasične) i komplementarne medicine.Evropska unija je 1997. parlamentarnim aktom definisala homeopatski lek i donela propise o standardizaciji proizvodnje homeopatskih lekova i načinu njihovog prepisivanja.Homeopatija je blagotvorna i delotvorna kod trudnica i porodilja, čime se smanjuje trauma fetusa.

Važno je znatiZa vreme terapije veoma je važan dijetetski režim koji će pomoći organizmu da bolje reaguje na lek. Savetuju se:- zdrava hrana (organska, bez aditiva)- dovoljno tečnosti- izbegavanje kafe i mentola- poštovanje biološkog ritma, uz dovoljno sna, redovnu i umerenu fizičku aktivnost.

Hronična oboljenja

Kod hroničnih oboljenja nepisano pravilo je da poboljšanje nastupa posle toliko meseci koliko godina je trajala bolest. Homeopatija nije čarobni štapić, već zahteva veliko strpljenje, redovnu kontrolu, praćenje simptoma i eventualnu promenu leka prema slici bolesti. Kod akutnih bolesti je drugačije i obično već prvi lek usmeri telo ka izlečenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track