Borite se protiv parodontopatije: 5 koraka do zdravih zuba
Foto: Shutterstock

Preventiva

Borite se protiv parodontopatije: 5 koraka do zdravih zuba

Život -
Jedno od najrasprostranjenijih oboljenja savremenog čoveka počinje gotovo neprimetno, najčešće bez tegoba i bola, traje godinama pa i decenijama, a karakteriše ga progresivno propadanje svih struktura koje drže zub u vilici

Ako populaciju na našoj planeti podelimo po životnom dobu, može se reći da parodontopatiju ima 90 odsto stanovništva starijeg od 35 godina, dok je karijes učestaliji kod mladih ljudi. Parodontopatija može početi vrlo rano, između 10. i 12. godine, a pun klinički razvoj dostiže između 40. i 50. godine.1. Perite zube dvaput dnevno Pranje zuba ujutru i uveče pre spavanja smatra se obaveznim, a poželjno je i posle svakog obroka, pogotovo ukoliko neko ima predispozicije za pojavu karijesa i drugih oralnih problema. Higijena je važna radi uklanjanja ostataka hrane i naslaga na zubima pogodnih za razmnožavanje bakterija. Pritom ne zaboravite jezik koji uvek treba dobro iščetkati jer je pravi raj za mikroorganizme. Pored toga, važno je da pasta sadrži fluor koji jača zube i sprečava stvaranje štetnih naslaga, a čekinje četkice treba da su mekše da ne oštete gleđ i da dopru tamo gde deblje i grublje ne mogu – objašnjava dr Gracijela Sajdl.2. Koristite konacČišćenje prostora između zuba koncem je drugi veoma bitan korak zaštite od paradontopatije jer ostaci hrane koji se tu zadržavaju mogu biti leglo bakterija. Neki ljudi posle jela više vole da koriste čačkalicu, što nije dobro. Naime, kako su od drveta, njihovi komadići mogu isto tako da ostanu zaglavljeni između zuba ili u desnima i izazovu problem. S druge strane, konac je napravljen od materijala koji ne ostavlja trag, čak ni ako se pokida. 3. Redovno ispirajte ustaVodice za usta imaju aniseptička svojstva, a radi borbe s gingivitisom i parodontopatijom treba da sadrže i hlorheksidin koji ubija bakterije. Samim tim sprečava se nagomilavanje plaka, koji je jedan od krivaca za paradontopatiju. Hlorheksidin je pH neutralan pa ne remeti oralno zdravlje. Bitno je izbegavati tečnosti koje sadrže dosta alkohola jer on može dodatno iritirati sluzokožu i pogoršati situaciju. Idealno je ispirati usta posle svakog pranja zuba.

4. Obavezna kontrolaPreporučuje se da se jednom u šest meseci proveri oralno zdravlje kod stomatologa. Parodontopatija je lako rešiva ukoliko se uoči na vreme, zato ne treba čekati njene kasnije simptome da bi se reagovalo.5. Promenite loše navikeNeke loše životne navike, prvenstveno cigarete, alkohol i preterivanje sa slatkišima, takođe mogu dovesti do parodontopatije, zato je preporučljivo da ih se okanete.

Tekst: Tamara Marić

Da li ste znali?Nikad ne biste rekli, ali ovo izaziva paradontopatiju: - cigarete - pušenje usporava cirkulaciju krvi u desnima, smanjuje odbrambeni odgovor organizma na infekciju desni i produžava zarastanje rana- kafa - mnogi popiju više kafa dnevno, a ne operu uvek zube posle toga, što može napraviti problem jer kafa sadrži neke supstance koje su štetne za desni- belo vino - sadrži pojedine štetne supstance po zdravlje desni i zuba- čokolada i slatkiši - šećer razara zubnu gleđ i izaziva brojne oralne probleme, a ako se redovnim pranjem ne uklanja sa zuba, može biti poguban- alkohol - nagriza desni i sluzokožu i smanjuje njihovu odbrambenu sposobnost

Sigurni znaci paradontopatije - iritirane, crvene i nadute desni - desni koje krvare pri četkanju i upotrebi konca - desni osetljive na dodir - loši zadah i ukus u ustima- kada desni jako nateknu, postanu jarkocrvene ili ljubičaste i uz to se povlače otkrivajući zube, , što rezultira osetljivošću na pritisak ili temperaturne promene, bolest je poodmakloj fazi - promena zagriza, zubi koji su promenili položaj i gnojenje krajnja su faza bolesti

Ovde samo stomatolog pomaže- Gingivitis ili upala desni - kao prva faza paradontopatije leči se najmanje invazivno i podrazumeva uklanjanje plaka i kamenca i pojačanu oralnu higijenu- Pojava džepova ili prostora između zuba i desni - podrazumeva stomatološku intervenciju u vidu čišćenja i smanjenja dubine džepova oko zuba, uz antibiotike i pojačanu negu kao oblik prevencije da se bolest ne vrati - Dublji džepovi, teška upala desni, ispadanje zuba - zahteva operaciju koja podrazumeva dubinsko čišćenje desni i terapiju antibioticima. Džepovi se uklanjaju tako što se desni podižu i čiste, a zatim se vraćaju. Ako je šteta velika, radi se protetika koja obuhvata zamenu izgubljenih zuba ili povezivanje keramičkim mostom, jer se u poodmakloj fazi bolesti dešava da se zubi klate ili čak ispadaju ako je bolest nagrizla preveliki deo kosti.

Naučite pravilne poteze četkicom Kada se peru zubi, važno je da četkica bude pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Zube prvo treba nežnim pokretima četkati levo-desno odnosno napred-nazad kada su u pitanju kutnjaci, pa onda isto tako nežnim pokretima od desni nadole. To isto treba raditi i sa spoljne i sa unutrašnje strane zuba duž celih vilica. Na kraju se preporučuje čišćenje jezika. Četkicu treba menjati na svaka tri meseca.

ZanimljivostiParadontopatija se najčešće javlja u tridesetim godinama, a šanse za njen nastanak rastu starenjem, mada nije neuobičajeno da se prvi simptomi razviju već u tinejdžerskom dobu. Muškarci su podložniji parodontopatije od žena.Operacijom se oboljenje može uspešno zaustaviti, ali ne i izlečiti. Nastala šteta sanira se pomoću protetike i adekvatne, obavezne nege do kraja života.Rizične grupe za razvoj oboljenja jesu pušači i dijabetičari, kao i oboleli od osteoporoze. Plak je lepljiva naslaga na površini zuba uzrokovana bakterijama iz usta, koje se hrane zaostalim česticama hrane. Jedan je od najčešćih uzroka karijesa, a kada se ne odstranjuje, pretvora se u kamenac, drugi poznati uzrok zapaljenja desni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track