STIŽE REŠENJE: Naučnici uspeli da uzgoje glasne žice u laboratoriji
Foto: Shutterstock

Lepe vesti

STIŽE REŠENJE: Naučnici uspeli da uzgoje glasne žice u laboratoriji

Život -
Naučnici Univerziteta Viskonsin-Medison saopštili su da su uspeli da uzgoje glasne žice koje imaju sposobnost proizvođenja zvuka.

Uzgojeno tkivo veoma je slično pravom, a naučnici javljaju da su uspeli da proizvedu zvuk kada su organ pripojili grkljanima uzetim od životinja.

Istraživači su organe uzgojili tako što su od preminulih donora preuzeli dve vrste ćelija od kojih se sastoji najveći deo glasnih žica, a zatim ih poređali na trodimenzionalnu strukturu kolagena. Tipovi ćelija su počeli da se mešaju i rastu, a za 14 dana formirano je tkivo nalik glasnim žicama, koje je posedovalo oblik, elastičnost i približno ista hemijska svojstva ovog organa.

Veštački uzgojene glasne žice u budućnosti će biti presađivane pacijentima kod kojih je usled kancera, različitih infekcija ili fizičkih oštećenja ovaj organ oštećen ili u potpunosti uklonjen jer drugih efikasnih tretmana za sada nema, prenosi 021.rs.

Naučnici planiraju da sprovedu dodatna istraživanja kako bi utvrdili u kojoj meri će tela pacijenata prihvatati veštački uzgojene glasne žice. Dosadašnji eksperimenti bili su veoma uspešni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track