Ogledalo zdravog organizma

Dr Kurir vam otkriva osnovne pojmove i vrednosti analiza krvi

Ogledalo zdravog organizma

Život -
Sve što ste oduvek želeli da znate - šta znače sve one brojke u laboratorijskom izveštaju

Kao što znamo, krv je tečno tkivo koje prenosi sve što je ćelijama organizma neophodno za život. Analize krvi mogu da nam ukažu na, daleko bilo, neki ozbiljan poremećaj.

Zato će Dr Kurir za vas protumačiti najosnovnije pojmove koje svaki rezultat sadrži. Jer, mnogi jedva čekaju da posle vađenja krvi otrče lekaru da bi im “pročitao papir”. Najčešće zbog toga što laboratorije uglavnom napišu samo skraćenice na engleskom jeziku i vrednosti analiza koje su normalne za zdrav organizam.

Tako da je malo kome šta jasno. Ali, pamet u glavu, posle ovog teksta ipak posetite lekara da vam i on pogleda rezultate krvne slike.Napomena - vrednosti su date u jedinicama kako se obeležavaju na rezultatima analiza.Vrednosti krvne slike:

Eritrociti - crvena krvna zrnca (RBC) Normalno ih ima 3,7-5,8 x1012/l. Snižene vrednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja. A povišene ne moraju ništa da znače i imaju ih i zdravih ljudi.

Leukociti - bela krvna zrnca (WBC) Normalno ih kod odraslih ima 3,8-10,9 x109/l, a kod dece 5-13 x109/l. Ukoliko ih ima manje, to je najčešće znak virusne infekcije, a u suprotnom slučaju bakterijske.

Trombociti - krvne pločice (PLT)Imaju ulogu u zgrušavanju krvi. Normalno ih ima 150-400 x109/l. Ukoliko su njihove vrednosti povećane, to može da dovede do stvaranja krvnog ugruška, a snižene vrednosti detektuju se usled hemioterapije ili lečenja raka, kod malignih oboljenja, hepatitisa C ili upale jetre i drugih bolesti.

Sedimentacija eritrocita

Normalne vrednosti su 2-12 mm/1h mm/2h. Povećana sedimentacija javlja se kod akutnih i hroničnih oboljenja, maligniteta, velikog broja bolesti, raznih upala i drugih stanja i bolesti. Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.Stanje jetre

ALT parametar

Normalno 8-41 IJ/I. Ako je vrednost povišena, ukazuje na akutno oštećenje jetre, najčešće izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pića, sokova...

AST parametar

Normalno 7-38 IJ/I. Povišene vrednosti takođe ukazuju na značajno oštećenje jetre ili neka druga oboljenja.

Bilirubin ukupni

Normalne vrednosti su 1,1-18,8 umol/l. Povišene se javljaju kod oštećenja jetre i opstrukcije žučnih puteva. Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.Osnovne biohemijske analize krvi

Glukoza - Normalna je 3,9-5,8mmol/l. Povišene vrednosti javljaju se kod dijabetičara, a snižene kod pada šećera u krvi.

Stanje bubrega

Kreatinin - Normalne vrednosti kod muškaraca su 62-115 umol/l, a žena 44-80 umol/l. Povišen se javlja kod bubrežnih oboljenja, a može da bude i posledica veće fizičke aktivnosti ili uzimanja steroida. Smanjene su kod trudnica i žena uopšte.

Masnoće u krvi

Holesterol - Poželjno je da ga ima manje od 5,2 mmol/l. Visok je od 6,2 mmol/l. Povišene vrednosti obično su povezane s nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova.

PraviloNemojte ništa da jedete barem 12 sati pre vađenja krvi. Ujutro ne pijte kafu, ne pušite i ne pijte lekove!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track