Najnovije vesti

Stid prepreka lečenju

Sindrom nervoznih creva ili iritabilni kolon remeti normalan način života

Stid prepreka lečenju

Zdravlje
Gasovi, nadutost, bol i grčevi u stomaku mogu da nastanu zbog nervoze

Muče vas gasovi, nadimanje, bol i grčevi u stomaku, neredovno pražnjenje creva? Možda imate takozvani iritabilni kolon, ili sindrom nervoznih creva. To je, kako kažu gastroenterolozi, najčešći poremećaj organa za varenje. U razvijenim zemljama jedna od pet odraslih osoba pati od ovog sindroma. Procenjuje se da u Srbiji ovaj problem muči preko milion ljudi, što odgovara proseku u zapadnim zemljama ili je nešto više od njega.

Problem nervoznih creva nije vezan za starosno doba, sreće se kod mlađih i starijih osoba. Faktori koji utiču na pojavu iritabilnog kolona su stres, infekcije sistema za varenje, uzimanje lekova, posebno antibiotika, pušenje, menstrualni ciklus, nedostatak sna, loše podnošenje hrane. Uz to, nervoza, uznemirenost i neizvesnost vrlo često izazivaju gasove, nadutost, grčeve i neredovnu stolicu, upozoravaju lekari.

Kako objašnjavaju, do toga dolazi zato što je crevni sistem čitavom dužinom prožet s više od 100 miliona nervnih ćelija, čija je struktura slična strukturi ćelija mozga. 

- Serotonin i dopamin, nervni transmiteri koji postoje u mozgu, prisutni su i u organima za varenje. Zbog toga je sindrom nervoznih creva posebno izražen u periodima pojačane psihičke napetosti i stresa - kažu stručnjaci i dodaju da je istraživanjem utvrđeno da se 60 odsto pacijenata žali na gasove i nadutost. 

- Bol u stomaku ima svaki drugi ispitanik, a problem s neredovnim pražnjenjem creva njih oko 30 odsto. Simptomi nervoznih creva u najvećoj meri remete normalan način života ispitanika. Bez obzira na sve to, opšte stanje bolesnika je dobro i ne postoje nikakva organska oštećenja. Dijagnoza se postavlja teško jer se ti pacijenti stide da pričaju o svojim tegobama. S druge strane, većina njih se oseća neprijatno zbog gasova i nadutosti, pa izbegava socijalne kontakte i javne skupove, što dovodi do izolacije i smanjenja kvaliteta života - kažu doktori.

Statistika govori da su žene ipak hrabrije, jer se javljaju lekaru dvaput češće nego muškarci.

Stres, infekcije sistema za varenje, antibiotici, pušenje, menstrualni ciklus, nedostatak sna, loše podnošenje hrane faktori su koji utiču na pojavu iritabilnog kolona

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...