ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: Rak izaziva moderan način života, a ne loša sreća
Foto: Profimedia

Faktori životne sredine

ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: Rak izaziva moderan način života, a ne loša sreća

Život -
Prema najnovijem istraživanju "moderan život" izaziva 90 odsto slučajeva raka. Loša dijeta, manjak fizičke aktivnosti, stres i zagađenost su navedeni kao glavni potpomažući faktori u većini slučajeva raka pluća, dojke i prostate.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Istraživači na Stoni Bruk univerzitetu u Njujorku analizirali su genetičke "otiske" nekoliko vrsta kancera kako bi pokušali da saznaju koliko faktori životne sredine povećavaju rizik od dobijanja raka. U radu, objavljenom u naučnom časopisu "Nature", naučnici su procenili da je 90 odsto najučestalijih slučajeva kancera izazvano faktorima životne sredine, a ne ćelijskim "greškama" u telu.

Među tim faktorima su zagađenje, ultraljubičasto zračenje i stres, ali takođe i vođenje nezdravog načina života, nad kojem ljudi imaju kontrolu, što uključuje dijetu ili fizičku neaktivnost. Rezultati ukazuju na zdrav život kao ključnu komponentu za smanjenje rizika od oboljenja. Prestanak pušenja, redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana bi se mogli koristiti kao metoda prevencije u borbi protiv raka.

Pacijent od raka oboljeva kada kontrolni mehanizmi koji postoje u okviru DNK ćelije (mehanizam koji stimuliše rast ćelije i mehanizam koji prati da ne dodje do nekontrolisanog rasta) počnu da funkcionišu sa greškom. Maligno oboljenje nastaje kada telo ne uspe da prepozna i uništi ćelije koje se ne razmnožavaju normalno.

Studija koju je objavio Centar za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, ukazuje na to da bi čak 40 odsto slučajeva raka moglo biti sprečeno vođenjem zdravog načina života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track