NE IGNORIŠITE OVE POKAZATELJE BOLESTI: Odmah se javite lekaru ako uočite ove promene na telu!
Foto: Profimedia

Šarene strane

NE IGNORIŠITE OVE POKAZATELJE BOLESTI: Odmah se javite lekaru ako uočite ove promene na telu!

Život -
Crvenilo ispod noktiju, naborana ušna resica i oslabljeno čulo mirisa? Nemojte ignorisati ove promene. Nove naučne studije pokazale su da nam ovi neobični pokazatelji mogu nagovestiti određene bolesti i da bi svakako trebalo da posetimo lekara.

Dužina prstiju Britanska studija pokazala je da muškarci kojima je kažiprst duži od prstenjaka imaju 33 odsto veću šansu za rak prostate. Naučnici kažu kako muškarci s dužim prstenjacima nisu bili izloženi velikim količinama testosterona u majčinoj utrobi i stoga ih to na neki način štiti od karcinoma.Boja noktijuZdravi nokti su obično glatki i bez mrlja, ali crvenilo ispod noktiju može biti znak bolesti poput lupusa. „Takve bolesti mogu uzrokovati upale krvnih žila što se može manifestovati kao crvenilo ispod noktiju“, tvrdi dr Sedik s Medicinskog fakulteta Kornel. Druga istraživanja su pokazala kako bele mrlje na noktima mogu ukazivati na probleme s jetrom, a nepravilni i grbavi nokti mogu biti znak raka pluća.Naborana ušna resicaIstraživanje univerziteta u Čikagu pokazalo je da dijagonalni nabori na ušnim resicama mogu upućivati na kardiovaskularne probleme. Naučnici su otkrili da ljudi s naborima imaju osam puta veću šansu da obole od srca i krvnih sudova nego osobe s normalnim ušima. Stručnjaci ističu kako abnormalnosti na ušnim resicama mogu upućivati na zdravstvene probleme jer su žile u njima slične onima koje snabdevaju srce krvlju.Čulo mirisaNemogućnost prepoznavanja određenih mirisa može biti znak Parkinsonove bolesti. Studija Univerziteta Pensilvanija pokazala je da osobe koje boluju od nje mogu tačno da identifikuju samo polovinu predstavljenih mirisa, a drugo odvojeno istraživanje je pokazalo da čulo mirisa može biti narušeno četiri godine pre početka Parkinsonove bolesti.KosaIako je ćelavljenje prirodan i najčešće nasledan proces, opadanje kose može biti i znak ozbiljnog zdravstvenog poremećaja. „Gubitak kose može ukazivati da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom ili čak da imate rak. Hipertireoza, tj. pojačano lučenje hormona štitne žlezde može se manifestovati proređivanjem obrva“, ističe dr Sedik.

San za bolje pamćenjeKoliko je spavanje važno znaju svi, ali često zaboravljaju da je osam sati sna optimalno za organizam jer mu obezbeđuje odmor i regeneraciju. Naučnici iz Bostona istraživali su uticaj sna na pamćenje i ispitanicima pokazivali fotografije i imena različitih ljudi. Rezultati su pokazali da su osobe koje su spavale osam sati imale za 12 odsto bolje rezultate u povezivanju imena i likova.

Šolja čaja čuva arterijeAko svakodnevno pijete čaj, činite dobro svojim krvnim sudovima, pokazalo je najnovije istraživanje kineskih naučnika. Studija je trajala šest godina i obuhvatila 5.000 ispitanika između 40 i 75 godina. Pokazalo se da su ljubitelji čaja pod manjim rizikom od zadebljanja zidova krvnih sudova. Naučnici smatraju da se blagotvorno dejstvo krije u antioksidansu flavonoidu, koga najviše ima u zelenom i belom čaju.

Leči i na reveru mirišeRuzmarin, aromatični mediteranski žbun, od davnina je poznat po svom blagotvornom dejstvu. Nezaobilazan je začin u primorskoj kuhinji, pa jedinstvenom aromom obogaćuje jela od mesa, naročito jagnjetinu, ribu, paradajz i odlično se slaže s maslinovim uljem, origanom i majoranom. Pozitivno deluje na metabolizam, čineći teška i masna jela lakše svarljivim i sprečava nadimanje. Popravlja apetit, blagotvorno deluje na rad želuca, jača iscrpljen organizam, poboljšava raspoloženje, smiruje nervozu, napetost, otklanja anksioznost, poboljšava cirkulaciju, ublažava glavobolju i menstrualne bolove. Najnovija studija pokazala je da miris ruzmarina pozitivno utiče na pamćenje, pa se preporučuje studentima, kao i starijim osobama za sprečavanje demencije. Magazin „British Journal of Nutrition“ tvrdi kako kiselina iz ruzmarina može sprečiti gojenje, a reguliše i nivo glukoze u krvi tokom noći dok ne jedemo. Naučnici Univerziteta Ilinois utvrdili su da ruzmarin sadrži više prirodnih hemijskih jedinjenja iz porodice polifenola, koja su važna za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track